Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Goed zorgen voor ouders in Nederland

Informatiebrochure voor allochtone mantelzorgers

11 november 2002

Bij het NIZW is de brochure Goed zorgen voor ouders in Nederland verschenen. Deze brochure richt zich op de zorg voor allochtone ouderen en is gemaakt in samenwerking tussen FORUM en NIZW. Goed zorgen voor ouders in Nederland geeft informatie en adviezen. Het noemt ook de stappen die mensen kunnen zetten als zij voor een ouder moeten zorgen.

Wat kun je doen als je goed wilt zorgen voor je vader of moeder? En hoe blijf je zelf gezond als je veel hulp geeft? In Goed zorgen voor ouders in Nederland lezen kinderen van allochtone ouderen adviezen over praten in de familie en taken verdelen. De brochure legt uit dat er in Nederland organisaties zijn die hulp kunnen geven. Zo wordt het duidelijk welke organisatie kan zorgen voor hulp bij het huishouden en hulp bij de zorg, voor het aanpassen van het huis, voor hulpmiddelen en bijvoorbeeld voor afleiding en gezelligheid. De brochure legt uit dat daarbij vaak een indicatie nodig is, en hoe de ouder een indicatie krijgt.

Praten
De brochure geeft aan dat het belangrijk is om steeds met de ouder te praten. Ouders krijgen het liefst hulp van kinderen en familie en hopen dat hun kinderen alles voor hen zullen doen. Het is voor veel ouderen moeilijk om hulp van vreemden te krijgen. Ook organisaties hebben nog weinig ervaring met allochtone ouderen. In de brochure staat hoe kinderen van allochtone ouders beroepskrachten kunnen helpen.

Bestellen
Goed zorgen voor ouders in Nederland is geschreven door Henny Nelissen (/- augustus 2002) en is gratis verkrijgbaar (een pakketje van 10 brochures). ISBN 90-5050-993-2 en E 32847. De publicatie is te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 11 november 2002