D66

Opheldering over klokkenluidersregeling

Binnenlands bestuur

Thom de Graaf

08-11-2002 - D66 is boos op het kabinet, omdat de ministerraad vandaag heeft besloten dat klokkenluiders bij de overheid alleen in uitzonderingsgevallen rechtstreeks bij de Commissie Integriteit Rijksoverheid terechtkunnen. Dit is in strijd met de wil van de Tweede Kamer dat ambtenaren die een (vermoeden van) misstand willen melden dit altijd rechtstreeks bij de externe commissie kunnen doen.

Dit principiële standpunt heeft de Kamer door het aanvaarden van een D66-motie in maart 2002 uitgesproken. D66-fractievoorzitter De Graaf wil van minister Remkes van Binnenlandse opheldering hebben waarom hij deze
principiële uitspraak van de Kamer naast zich neerlegt.

"Het loslaten van het recht van ambtenaren om (vermeende) misstanden altijd
extern te melden, raakt de betrouwbaarheid en de integriteit van de overheid" aldus De Graaf. "Het belangrijkste bezwaar tegen verplichte interne melding is dat dit er gemakkelijk toe kan leiden dat misstanden in de doofpot belanden Een organisatie is niet gebaat bij negatieve publiciteit en zal dus zo veel mogelijk proberen te voorkomen dat het feilen naar buiten komt. De zweepslag van de openbaarheid ontbreekt. Bovendien gaat verplichte interne melding er te veel van uit dat departementen goed lopende organisaties zijn die misstanden kunnen en zullen oplossen, Maar een deel van de misstanden heeft natuurlijk juist een interne oorzaak, zoals de interne ambtelijke cultuur".