MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

08-11-2002
Staatssecretaris sprak met Afrikaanse onderneemsters

De Stichting Vrouwelijke Entrepreneurs (SVE) heeft tijdens het International Small Business Congress 2002 de aandacht gevestigd op het thema: het mkb, duurzaam ondernemen en de rol van vrouwelijke ondernemers als instrument tegen de armoede.

Onderneemsters uit Azië, Afrika en Midden- en Zuid Amerika zijn door de SVE en haar sponsors ingevlogen en gehuisvest. Ook startende Nederlandse en startende migranten onderneemsters kregen de kans het congres bij te wonen dat door MKB-Nederland in het kader van het 100-jarig bestaan in de RAI werd georganiseerd.

Naar aanleiding van vragen die haar tijdens de parallelsessie op 28 oktober zijn gesteld, heeft de Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Mw. Agnes van Ardenne, een delegatie van 12 onderneemsters uitgenodigd om op het Ministerie te spreken over de dromen, maar ook de knelpunten van mkb-vrouwen in Bhutan, de Filippijnen, Zuid-Afrika, Suriname, Benin, Burkina-Faso en Costa Rica. Na een gesprek van twee uur is duidelijk dat vrouwelijke ondernemers op alle continenten niet alleen winst beogen, maar zich ook inzetten voor een maatschappelijk betere toekomst. De behoefte naar regionale en nationale netwerken voor vrouwelijke ondernemers met aansluitmogelijkheid om elkaar transcontinentaal via internet te vinden, is groot. Afgestemde kredietfaciliteiten met lagere rentepercentages, wordt door allen genoemd. Nu liggen deze vaak tussen de 26 en 27 procent.

Besloten is om gezamenlijk met onderneemsters van genoemde landen een netwerk op te zetten, waarbij iedereen het verzoek krijgt buurlanden bij dit initiatief te betrekken. Een Quick-scan uit te voeren door NIPS en SVE met financiële steun van Ontwikkelings-samenwerking ziet de Staatssecretaris als de start van dit nieuwe netwerk dat Yente is genoemd naar de koppelaarster uit de musical Fiddler on the roof.

Hans de Boer, voorzitter van MKB-Nederland ziet in dit initiatief op termijn ook mogelijkheden voor een World Institute for Quality Entrepreneurs: een centrum dat kennis over het ondernemerschap verzamelt en exporteert en een kwaliteitslabel aan ondernemers kan verstrekken.

De sponsors die Stichting Vrouwelijke Entrepreneurs hebben bijgestaan in dit initiatief zijn: NCDO, NIPS (KIT), NOVIB, MIMI SCHUTTE FONDS (Unie van Vrouwelijke Ondernemers), FMO, START FOUNDATION (t.b.v. Nederlandse en migranten starters) alsmede het bedrijf van een Turkse onderneemster: GEYLANI SAHIR import/export.