RAAD VOOR WERK EN INKOMEN


RWI: crisis dreigt op arbeidsmarkt

Den Haag, 11 november 2002

Als de politiek niet snel het stimuleren van werkgelegenheid tot topprioriteit benoemt, dreigt er een crisis op de arbeidsmarkt. Dit stelt Jan van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen, vandaag op het Najaarscongres van de RWI. Bij topprioriteiten horen bijpassende financiële middelen en instrumenten. Handhaving van de huidige beleidsdoelstelling dat elke werkloze moet reïntegreren, is in de ogen van de RWI-voorzitter niet te combineren met ongenuanceerde bezuinigingen op de hiervoor bestemde budgetten. Volgens hem is het hoog tijd voor het maken van keuzes. Van Zijl vreest dat de werkloosheid bij ongewijzigd beleid al in 2003 oploopt tot ver boven de 400.000.

De RWI-voorzitter hoopt dat een succesvol Najaarsoverleg tussen minister De Geus van SZW en de sociale partners doorwerkt in het nieuwe Regeerakkoord. Het motto Werk boven inkomen moet daarin weer centraal staan. Voor alles moeten we voorkomen dat de werkloze van vandaag en morgen, de langdurig werkloze of arbeidsongeschikte van overmorgen wordt, aldus Van Zijl, die hierbij ook op de noodzaak van loonmatiging wijst.

De voorzitter van de RWI velt een kritisch oordeel over de politiek: Het vorige kabinet heeft in tijden van hoogconjunctuur, toen ook de laagbetaalde banen voor het oprapen lagen, te veel nagelaten om werklozen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt daar weer dichter naartoe te brengen. Het huidige kabinet doet alsof het lentezonnetje schijnt, terwijl het economisch guur weer is.
Door de neerwaartse conjunctuur neemt het aantal werklozen in rap tempo toe. Ook dreigt de jeugdwerkloosheid weer op te lopen. Het demissionaire kabinet handhaaft weliswaar de beleidsambitie om elke werkloze in een reïntegratietraject te plaatsen, maar lijkt onvoldoende te beseffen dat deze doelstelling alleen maar lastiger wordt. Er komen immers steeds meer werklozen bij. Desondanks wil de regering minder geld uittrekken om deze ambitie te kunnen realiseren: de reïntegratiebudgetten zijn inmiddels al met 30% gekort. Bovendien stijgen de kosten van reïntegratie, omdat de kans op terugleiding naar werk in een verslechterende economie kleiner wordt. Volgens de RWI-voorzitter dreigt het arbeidsmarktbeleid op een doodlopend spoor te belanden.

Van Zijl roept zowel het huidige, als ook het toekomstige kabinet op af te zien van substantieel en ongericht snoeien in arbeidsmarkt- en reïntegratiebudgetten. Hij erkent dat het beleid en de instrumenten moeten voldoen aan eisen van kwaliteit, efficiency en doelmatigheid. Zo hekelt de voorzitter van de RWI het traject-fetisjisme: te vaak lijkt het alsof het plaatsen van een werkloze in een reïntegratietraject een doel op zichzelf is. Van Zijl vindt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat: Liever geen reïntegratietraject dan een traject waarvan je van te voren weet dat het niet tot werkhervatting leidt. En dat bovendien nog buitengewoon duur is, ongeacht het resultaat.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. De RWI streeft naar een duurzame verbinding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door middel van advies en subsidie. De RWI is op 1 januari 2002 officieel van start gegaan.

---

---
Voor de redactie,