Koninklijk Horeca Nederland

Voorstellen CAO-overleg november 2002

Toelichting op de voorstellen voor het CAO-overleg november 2002.

I. Looptijd

De CAO wordt aangegaan voor een periode van 4 jaar, van 1 januari 2003 tot 1 januari 2007.

II. Lonen

De lonen worden per 1 januari 2003 te verhoogd met 3,25%. Deze verhoging betreft uitsluitend de lonen binnen de schalen. Over aanpassingen per 1 januari 2004, 2005 en 2006 kan jaarlijks in de tweede helft van november worden overlegd. Reeds verstrekte loonsverhogingen sedert 2 juli 2001, buiten de reguliere functiejarenverhoging om, mogen op de verhoging per 1 januari 2003 in mindering worden gebracht.

Het loongebouw van de oude CAO blijft voor wat betreft de indelingssystematiek en loongroepen gehandhaafd met slechts het behoud van de minimum en maximum schaalsalarissen. De functiegroep II wordt uitgebreid met 1 wachtperiodiek naar 3. In functiegroep III worden 3 wachtperiodieken ingevoerd. Beroepskrachten met een erkend horecavakdiploma zijn van inschaling in de wachtperiodieken uitgesloten.

III. Zondagtoeslag

Wij zien werken op zondag niet als inconvenient en stellen daarvoor geen bijzondere beloning voor met behoud van de 17 zondagen waarop niet behoeft te worden gewerkt (waarvan arbeidstijdenwet: 13 zondagen).

Als compensatie voor die werknemers die onder de oude CAO per 30 juni 2002 zondagtoeslag ontvingen kan de werkgever, naar keuze:

a. de door de werknemer over het jaar 2002 ontvangen toeslag, delen door 12 en bij het loon (exclusief toeslagen) optellen als persoonlijke toeslag;

of

b. de systematiek en afspraken over de zondagtoeslag onder de oude CAO blijft voor de betrokken medewerker in stand, zolang zijn dienstbetrekking met dezelfde werkgever sedert 30 juni 2002 voortduurt.

IV. Permanente Educatie

In het kader van de permanente educatie wordt de vergoedingsregeling voor scholingskosten van 567,23 uit de oude CAO overgenomen en verhoogd naar 1.000 per kalenderjaar, mits de betrokken werknemer minimaal 12 maanden achtereen in dienst is geweest. De kosten van het scholingsadvies worden verhoogd van 226.89 in totaal tot een bedrag ad 300,00 voor rekening van de werkgever.

V. Functiejaren

Het automatisme van toekennen van een vaste functiejarenverhoging komt feitelijk met ingang van 1 januari 2004 te vervallen, mits het functioneren van de werknemer wordt beoordeeld door de werkgever. De verhoging is dan variabel en afhankelijk van de beoordeling. De beoordeling dient schriftelijk te zijn bevestigd door de werkgever. Partijen zullen in de loop van 2003 een model ontwerpen dat werkgever en werknemer kunnen gebruiken bij deze beoordeling. Indien er geen beoordeling plaatsvindt, heeft de werknemer aanspraak op een functiejaarverhoging van 2% tot het maximum in zijn schaal is bereikt.

Als overgangsmaatregel ontvangen de werknemers die een jaar in dezelfde functie als vakvolwassen werknemer bij dezelfde werkgever hebben gefunctioneerd per 1 januari 2003 een functiejaarverhoging van 2% voor zover het maximum in zijn schaal nog niet is bereikt.

VI. Normale arbeidstijden

De normale arbeidstijd wordt met ingang van 1 januari 2003 berekend over een periode van twaalf maanden (1976 uur). Deze periode beslaat een kalenderjaar of het deel dat de dienstbetrekking naar rato van het kalenderjaar duurt. Overuren worden vastgesteld op kwartaalbasis.

VII. Doorbetaling tijdens ziekte

Bij arbeidsongeschiktheid in het eerste ziektewetjaar wordt na een wachtdag 3 maanden tot 100% van het brutoloon aangevuld en na 3 maanden tot 90% van het brutoloon (met het wettelijk minimumloon als bodem). De werkgever dient over het eerste ziektewetjaar 10% van het bruto jaarloon te reserveren voor reĂŻntegratiedoeleinden, de werknemer kan aanspraak maken op de inzet van dit budget. De modelvoorschriften bij ziekte worden op de actuele verantwoordelijkheidsverdeling na de Wet Verbetering Poortwachter aangepast.

VIII. CAO a la carte

Partijen richten met ingang van 1 januari 2003 een taskforce CAO a la carte in. Deze taskforce gaat zich bezighouden met het stimuleren van maatwerk op het gebied van arbeidsvoorwaarden op ondernemingsniveau. Hierbij kan gedacht worden aan:


het communiceren van best practices

het voorlichten en adviseren van werkgevers en werknemers
het ontwikkelen van modellen

Vooruitlopend op de activiteiten van deze taskforce worden in de CAO zelf zoveel mogelijk blokkades weggenomen. De verlofspaarregeling wordt daartoe uitgebreid met de mogelijkheid om op basis van vrijwilligheid over te gaan tot uitruil van loon en vakantiedagen, met een maximum van 5 dagen per jaar. De waarde van een dag is 0,38% van het bruto jaarsalaris, voor zowel koop als verkoop.

IX. Pensioen

Wij stellen voor het concept convenant dat door bestuurders van het Pensioenfonds horeca & catering is opgesteld integraal over te nemen. De tekst daarvan wordt in de week van 14 november 2002 definitief vastgesteld.