Kerken in Aktie

Datum: 13/11/2002
Bron: Officieel persbericht van Kerkinactie
Ziektekostenstelsel met breed basispakket
Ziektekostenstelsel met breed basispakket en premie naar draagkracht.

Diakenen roepen de landelijke politiek op tot het invoeren van een ziektekostenstelsel met een breed basispakket en een premie naar draagkracht. Dat is de uitkomst van de Landelijke Diaconale Dag van Kerkinactie die vandaag, op 9 november, in het RAI Congrescentrum werd gehouden.

Tijdens de dag, die door duizend diakenen uit het hele land werd bezocht, bleken zij het hiermee eens te zijn. Een ziektekostenstelsel met een breed basispakket zou moeten bestaan uit de meeste voorzieningen die de zorgsector aanbiedt. Anders zullen mensen met lage inkomens gaan bezuinigen op de aanvullende verzekeringen. Zij hebben dan geen toegang tot goede en betaalbare zorg, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid.

Een premie naar draagkracht is noodzakelijk, omdat een nominale (vaste) premie een aanzienlijk negatief inkomenseffect zou hebben voor mensen met lagere inkomens. Nu al worden diaconieën ermee geconfronteerd dat hier knelpunten optreden.

Het is van belang dat in het ziektekostenstelsel de risico- en inkomenssolidariteit overeind blijft. Dat is voor de kwaliteit van leven van velen, en juist degenen die het meest op zorg zijn aangewezen en afhankelijk zijn van een laag inkomen, van grote betekenis.

Diakenen pleiten bij de landelijke overheid voor een systeem van gezondheidszorg, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk van IJken, tel. 06 22 14 79 82 of Ploni Robbers van Berkel, tel. (0345) 68 19 40 of 06 24 21 12 01.