Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Directie West en Midden Europa

Bureau West-Europa

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag

Datum

11 november 2002

Auteur

L. d'Huy

Kenmerk

DWM/798-02

Telefoon

070-3485351

Blad


1/1


Fax

070-3486233

Bijlage(n)


1


E-mail

DWM@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording van vragen van het lid Karimi (Groen Links) over Turkije en Noord-Irak

Zeer geachte voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen, gesteld door het lid Karimi, over Turkije en Noord-Irak. Deze vragen werden ontvangen op 11 oktober 2002 met kenmerk 2020301430.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van kamerlid Karimi(Groen Links) over Turkije en Noord-Irak

Vraag 1

Kent u het artikel 'Turkije banger voor Barzani dan voor Saddam'?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Is het waar dat Turkse troepen al enige tijd in Noord-Irak opereren? Hebben deze operaties iets te maken met een mogelijke gewapende aanval van de VS tegen Irak?

Vraag 3

Is het u bekend met welk doel deze Turkse troepen in Noord-Irak opereren? Zo ja, wat doen deze troepen precies?

Antwoord

Het Turkse leger is reeds geruime tijd aanwezig in de vorm van patrouilles in de grensstreek en in de vorm van militaire inlichtingendiensten. Ook zijn de Turkse strijdkrachten in het verleden meermalen Noord-Irak ingetrokken om daar de PKK te bestrijden.

Vraag 4

Is er sprake van gewapende treffens met Koerdische organisaties en/of burgers? Zo ja, hoeveel doden en gewonden zijn daarbij gevallen?

Antwoord

In april en mei 2000, in juli en augustus 2001, en eind december 2001 zouden ongeveer 700 à 800 Turkse militairen Noord-Irak zijn ingetrokken voor acties tegen de PKK aldaar. Eind maart 2002 zouden Turkse gevechtsvliegtuigen een vier-tal PKK-kampen in Noord-Irak hebben bestookt. Hoeveel doden en gewonden hierbij vielen is mij niet bekend.

Vraag 5

Bent u bereid in EU-verband Turkije te vragen zich terug te trekken uit Noord-Irak gezien het feit dat het illegale grensoverschrijdende militaire acties zijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De staatkundige eenheid van de Republiek Irak staat niet ter discussie. Echter de regering in Bagdad oefent momenteel geen effectief gezag uit in Noord-Irak. De twee grote partijen, de KDP en de PUK genieten ieder in een eigen territoir een nagenoeg volledige handelingsvrijheid. Uit informatie blijkt dat er vanuit KDP en PUK geen grote bezwaren zijn tegen presentie van Turkije (de KDP gaf in november 2001 aan dat de aanwezigheid van de Turkse troepen aan de grens met Noord-Irak geen serieuze bedreiging vormt). Dit laat onverlet dat Nederland regelmatig de kwestie van de aanwezigheid van het Turkse leger aan de orde stelt bij de Turkse autoriteiten.

Vraag 6

Op welke wijze reageerde de EU op de recente opmerkingen van de Turkse minister van Defensie Sabahattin dat Noord-Irak tot het Turkse grondgebied behoort? Verkondigt deze minister de mening van het Turkse kabinet?

Antwoord

Dit is niet de visie van de Turkse regering. De EU heeft zich hierover niet uitgesproken.

Vraag 7

Is het waar dat de VS en de VN een oogje dichtknijpen voor de illegale olietransporten van Irak naar Turkije?

Vraag 8

Ondermijnen de VS en Turkije op deze wijze niet de sancties die tegen Irak zijn opgelegd? Zo neen, waarom niet? Zo ja, in hoeverre acht u de Amerikaanse kritiek op het niet naleven van het sanctieregime door bepaalde landen nog relevant?

Antwoord

Onvolmaaktheden van het sanctieregime tegen Irak zijn al langer bekend. Precieze en officieel bevestigde informatie over illegale olietransporten is echter tot op heden niet beschikbaar. De Verenigde Staten en de internationale gemeenschap trachten reeds jaren deze praktijken tegen te gaan. Deze pogingen hebben op 14 mei jl. onder meer geleid tot de aanvaarding van resolutie 1409, waarin maatregelen zijn opgenomen die illegale olietransporten bemoeilijken. Van ondermijning van het sanctieregime van Amerikaanse zijde is derhalve geen sprake.

Vraag 9

In hoeverre weet u of in NAVO- en EU-verband rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat Turkije, uit angst voor een Koerdische staat, na een gewapende aanval van de VS tegen Irak, met geweld aanspraak maakt op de olierijke gebieden rond de steden Kirkuk en Mosul?

Vraag 10

Deelt u de mening dat door de Turkse aanspraken op deze gebieden door Turkije een gewelddadig conflict op de loer ligt dat veel burgerslachtoffers zal eisen? Op welke wijze willen de NAVO- en de EU-lidstaten zulks treffen voorkomen?

Antwoord

Genoemde onderwerpen zijn noch in de NAVO, noch in de EU onderwerp van gesprek geweest.

===