Het Nederlandse Rode Kruis

11 november 2002
Nederlandse jongeren helpen bij aidsproject in de Dominicaanse Republiek

Ze zijn de hele week in gezelschap van Winston Gerschtanowitz, ambassadeur van de Nederlandse Postcodeloterij. Een team van Endemol filmt de ervaringen van de jongeren voor een uitzending op RTL4. Een unieke kans voor deze vier jonge Rode-Kruisvrijwilligers!

In augustus plaatste het Nederlandse Rode Kruis de oproep voor de reis op de website. Uit de vele reacties werden Elsa (25), Sanne (20), Lieke (23) en Marco (24) gekozen. Zij zullen zich het komende jaar inzetten voor het Rode Kruis en vertellen over hun ervaringen in de Dominicaanse Republiek.

Elsa is geboren in Mozambique en studeert sociologie der niet-westerse samenlevingen aan de Universiteit van Leiden. "Als we horen over aids gaat het altijd over Afrika. Ik ben benieuwd hoe het in landen zoals de Dominicaanse Republiek is, waar het probleem ook heel groot is," vertelt zij.

Sanne studeert journalistiek in Utrecht, heeft een column in One en werkt als freelancer voor de Straatkrant. "Vandaag heb ik mij ingeschreven om mee te gaan naar de Dominicaanse Republiek met het Rode Kruis," schrijft zij in haar column van september, "maar dat zal toch wel niet lukken." Het lukte haar dus wel!

Lieke doet HEAO-Communicatie. Ze heeft meegemaakt dat iemand in haar omgeving overleed aan aids, wat diepe indruk op haar maakte.Ze vindt daarom onder andere zo belangrijk om het verhaal over HIV/Aids en de gevolgen daarvan in Nederland meer te belichten.

Marco is diabetes-verpleegkundige in de thuiszorg. Hij heeft een keer gezien hoe een Afrikaanse moeder met HIV/aids werd verstoten. "The Truth about Aids is een campagne die mij zeer aanspreekt; mensen met HIV/aids mogen niet worden gediscrimineerd," aldus Marco.

Hun ervaringen kun je vanaf 15 november dag voor dag volgen op de website van Radio 538: www.radio538.nl

Meer informatie:

* The Truth About Aids. Pass It On!

* Over het project in de Dominicaanse Republiek