Landelijke Huisartsen Vereniging

LHV-cafÈ: Huisartsen zien niets in health checks Achmea

Via eigen Health Centers voert zorgverzekeraar Achmea zogeheten health checks uit bij verzekerden. Ondermeer worden bloeddruk, cholesterol en glucose gemeten. Bij afwijkende waarden wordt men naar de huisarts verwezen. Is dit een vorm van preventie of leidt dit slechts tot een verdere overbelasting voor de huisarts en tot onnodige ongerustheid bij de patiÎnt? En is een dergelijke health check nog wel onafhankelijk indien deze onder andere door commerciÎle bedrijven wordt gesponsord.

Achmea Health Services werd vertegenwoordigd door Pieter Boutkan en Esther Barfoot. Namens het LHV-bestuur nam Jan Kruithof aan de discussie deel. De in het cafÈ aanwezige huisartsen kwamen al snel tot de conclusie dat zij niet op deze health checks zitten te wachten. Zij leiden in hun ogen tot veelal onnodig meerwerk voor de huisarts en zijn niet altijd in het belang van de patiÎnt. Voor dat eventuele meerwerk zou volgens de aanwezigen in ieder geval een apart e honorering moeten gelden. Maar zolang de basiszorg voor velen nog niet eens in een deugdelijke contractvorm is gegoten, ziet men echter liever af van deze activiteiten. Een van de cafÈ-bezoekers formuleerde het als volgt: "in franje zijn we niet geÔnteresseerd, zolang het tapijt niet deugt".

De check ups voorzien in een behoefte van d verzekerden, aldus de Achmea-vertegenwoordigers. Alle controles en eventuele verwijzingen naar de huisarts zijn gebaseerd op de achterliggende NHG-standaarden. Achmea beschouwt deze activiteit als een soort preventie-project richting risicogroepen binnen het verzekerdenbestand. Betaling van het meerwerk voor de huisarts binnen de flexizorg werd niet zonder meer afgewezen.

De eerstvolgende discussie aan de stamtafel van het LHV-cafÈ vindt plaats op donderdag 21 november van 21.00 tot 22.00 uur. Het onderwerp van die avond wordt via de LHV-site en door middel van Praktijkberichten onder de aandacht gebracht.