Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
78

Directie:
voorlichting

11-11-2002

Status:
informatie

EU Cultuurraad

Staatssecretaris Van Leeuwen maakt zich sterk voor artiesten en collectiemobiliteit

Staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur) heeft zich vandaag tijdens de Europese Cultuurraad in Brussel sterk gemaakt voor afschaffing van belemmerende belastingheffing voor artiesten en meer mobiliteit van erfgoed.
De speciale artiestenbelasting die in een aantal lidstaten wordt geheven is volgens Van Leeuwen een schrijnend voorbeeld van een gebrekkig functioneren van de Europese markt. De artiestenbelasting leidt in de praktijk vaak tot dubbele heffing en heeft tot gevolg dat veel impressario's afzien van het programmeren van artiesten in een andere lidstaat. Zo blijkt dat bijvoorbeeld de Duitse markt toegankelijker is voor Amerikaanse artiesten dan voor Nederlandse. Van Leeuwen riep de Europese cultuurministers en de Europese Commissie op tot concrete actie.

Van Leeuwen vroeg daarnaast om aandacht voor meer collectiemobiliteit. Europa beschikt over een unieke collectie cultureel erfgoed die is verdeeld over duizenden instellingen. Met de uitbreiding van de Unie wordt deze collectie nog groter. Door dit erfgoed toegankelijker en zichtbaarder voor de Europese Burger te maken, kan de integratie van de EU ondersteund worden. Van Leeuwen wil eerst de belemmeringen en mogelijkheden om collectiemobiliteit te bevorderen inventariseren en daarna hierover binnen Europa van gedachten wisselen.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl