---

Brieven aan de Kamer
---

Kamervraag over de evaluatie van projecten

11-11-2002

In haar brief van 24 oktober jl. (kenmerk 73-def-2002) vraagt de vaste commissie voor Defensie naar evaluaties van projecten van grote financiële omvang, die niet in de regeling Grote Projecten vallen. In het bijzonder vraagt de commissie naar evaluaties van de projecten PRTL en Leopard-2.

In het nieuwe Defensie Materieelproces (DMP), waarover mijn ambtsvoorganger u op 8 juli 2002 heeft geïnformeerd, is opgenomen dat projecten van meer dan 250 miljoen Euro of projecten waarin zich bijzondere omstandigheden voordoen, worden geëvalueerd. Voorts staat daarin dat een evaluatiedocument vaak pas wordt opgesteld als het materieel al enige tijd in gebruik is. Dan is er immers ervaring mee opgedaan. De productie en instroming nemen gewoonlijk enige jaren in beslag. Om die reden verloopt de nodige tijd tussen een D-brief en een evaluatiebrief en heeft de kamer over een aantal projecten nog geen evaluatie ontvangen.

Het project PRTL, waarvan de D-brief uit 1996 dateert, is eind 2001 voltooid met de levering van de laatste gemodificeerde systemen. De omvang van het project (185 miljoen Euro) ligt onder de in het DMP opgenomen grens voor evaluaties. Van dit project bestaat derhalve geen evaluatiedocument.

Het project Gevechtswaardeverbetering Leopard-2 bestaat uit twee fasen: de verbetering van de bescherming van de 180 parate Leopard-2A4 tanks door aanpassing van de bepantsering en het vuurleidingssysteem tot de A5-versie (omvang 250 miljoen Euro) en de vergroting van de vuurkracht door verbetering van de munitie en aanpassing van het kanon tot de A6-versie (omvang 110 miljoen Euro). Eerstgenoemde fase is in 2000 beëindigd, terwijl de laatste fase naar verwachting in 2006 wordt voltooid. De totale financiële omvang van dit project ligt boven de in het DMP opgenomen grens voor evaluaties. Voor het project Gevechtswaardeverbetering Leopard-2 houdt dit in dat de eindevaluatie op zijn vroegst in 2007 plaatsheeft, na instroming van het laatst gemodificeerde voertuig. De resultaten hiervan worden vervolgens aan de Kamer gemeld.

Om aan de wens van de Commissie tegemoet te komen, heb ik de Koninklijke landmacht gevraagd om, vooruitlopend op de eindevaluatie, een voorlopige evaluatie over de reeds voltooide fase van het project op te stellen. Omdat een gedegen evaluatie enige tijd vergt, zal de Kamer in de loop van het volgend jaar de evaluatiebrief ontvangen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws Ministerie van Defensie