Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
11 november 2002

Een kijkje in de huizen van onze voorouders
Databank met drieduizend historische inboedels op internet Vanaf vandaag kan iedereen de boedelbank van het Meertens Instituut (KNAW) online raadplegen. De boedelbank is een databank waarin de gegevens uit ongeveer 3.000 inboedelbeschrijvingen zijn opgenomen. De beschrijvingen zijn afkomstig uit tien kleine plaatsen in Nederland, en dateren uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw.

Een inboedelbeschrijving, ook wel boedelinventaris genoemd, is een document waarin de bezittingen van een persoon of huishouden zijn beschreven. Meestal werd zo'n beschrijving opgesteld wanneer in een gezin met minderjarige kinderen één van de ouders overleden was. Het bezit werd zo veiliggesteld voor de kinderen en eventuele andere erfgenamen. De boedelbank van het Meertens Instituut biedt waardevol bronnenmateriaal voor wetenschappers op het gebied van geschiedenis en etnologie, en is interessant voor heemkundigen, genealogen en iedereen die geïnteresseerd is in de wooncultuur van weleer. Er zijn boedelinventarissen bewaard gebleven van mensen uit alle lagen van de bevolking. In de boedelbank komen de meest uiteenlopende goederen voor, van oorijzers en Spaanse stoelen tot muizenvallen.

De boedelbank online is het resultaat van jarenlange documentatie en onderzoek van volkskundigen van het Meertens Instituut; de laatste jaren onder leiding van Hester Dibbits. Dibbits is zelf gepromoveerd op een proefschrift op basis van de boedelinventarissen uit de plaatsen Doesburg en Maassluis: Vertrouwd Bezit. Materiële Cultuur in Doesburg en Maassluis, 1650-1800. Het gelijknamige boek verscheen in 2001 bij uitgeverij SUN. Momenteel werkt Hester Dibbits aan een NWO-onderzoek waarin ook voorwerpen in huis, en de daarbijbehorende sentimenten, centraal staan: Migratie en materiële cultuur. Interieurs van twintigste-eeuwse migranten en hun nakomelingen.

Via de website van het Meertens Instituut is de boedelbank gratis te raadplegen. Men kan zoeken op voorwerpen, plaatsnamen, beroepen en persoonsnamen. Wellicht is de inboedel van uw voorouders in de databank opgenomen. Of wilt u weten wat voor boeken mensen zoal in huis hadden? Hoe de werkplaatsen van kuipers, kleermakers en leerlooiers er uit hebben gezien? Hoeveel messen en vorken een bakker in Medemblik in de kast had liggen? De boedelbank is te vinden op: http://www.meertens.nl/boedelstek/index.htm

gegevens contactpersonen voor de redactie:

dr. Hester Dibbits (coördinator Boedelbank )
tel.: 020-462 85 50
email: Hester.Dibbits@meertens.knaw.nl
of
drs. Eveline Doelman (medewerker Boedelbank)
tel.: 020-462 85 06
email: Eveline.Doelman@meertens.knaw.nl


--

Hester Dibbits
Meertens Instituut
TCULT
tel: 020-4628550
fax: 020-4628555
E-mail: Hester.Dibbits@meertens.knaw.nl