Provincie Zuid-Holland

Persbericht

11-11-2002
Provinciaal meesterwerk voor mantelzorger van het jaar

In de provincie Zuid-Holland staat de mantelzorger in de maand november centraal. In het kader van de Dag van de Mantelzorg worden er deze maand diverse activiteiten in de provincie georganiseerd. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de provincie Zuid-Holland voor alle steunpunten mantelzorg in Zuid-Holland het 'Mantelzorg Meesterwerk' ter beschikking gesteld.

In het kader van het themajaar Mantelzorgers en Vrijwilligers in de zorg heeft de provincie in 2001 eenmalig het Mantelzorg Meesterwerk uitgereikt aan zes voorgedragen mantelzorgers in de provincie Zuid Holland. Het uitreiken van het Mantelzorg Meesterwerk is een klein en symbolisch gebaar om aandacht te geven aan en waardering uit te spreken voor mantelzorgers. De meer dan dertig steunpunten mantelzorg in Zuid-Holland hebben het initiatief overgenomen om ieder jaar een Mantelzorg Meesterwerk uit te reiken. Bijna alle steunpunten mantelzorg zullen het Mantelzorg Meesterwerk tijdens één van hun activiteiten in november uitreiken.

Mantelzorgers zijn mensen die op vrijwillige basis, soms jarenlang zorgen voor hun zieke of gehandicapte partner, ouder, kind of buurman/vrouw. Ze doen dat zonder tegenprestatie. Zijzelf en de omgeving zien dat vaak als iets vanzelfsprekends.

De provincie Zuid-Holland ondersteunt de regionale mantelzorgorganisaties (RMO's). Dit zijn organisaties bestaande uit (ex)mantelzorgers die de belangen van mantelzorgers in de regio behartigen en de stem van mantelzorgers laten horen bij regionale beleidsmakers. In 2003 zal de provincie de steunpunten wederom financieel bijstaan door een provinciaal ondersteuner aan te stellen. De provincie wil hiermee professionalisering van de steunpunten en samenwerking tussen de steunpunten bevorderen.