Ministerie van Justitie

Gedetineerden in Nederland worden correct behandeld 11 november 2002

Het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (CPT) heeft in Nederland geen sporen van foltering aangetroffen, noch incidenten waarbij overheidsfunctionarissen personen niet correct behandelden. Dit staat in het CPT-rapport dat vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Het CPT heeft in februari 2002 bezoeken gebracht aan het cellenblok van de Regiopolitie Amsterdam, de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, de medische voorziening voor drugskoeriers in Bloemendaal, twee verpleeghuizen in Amsterdam, het cellenblok van de Koninklijke Marechaussee en het aanmeldcentrum voor asielzoekers beide op Schiphol. Net als in 1997 en 1992 is het CPT in het algemeen zeer te spreken over de voorzieningen in de bezochte instellingen. Het doet wel een aantal aanbevelingen ter verbetering van de omstandigheden en behandeling van personen die van hun vrijheid zijn beroofd. Die aanbevelingen gaan onder meer over het luchten van personen in politiecellen, het verstrekken van leesmateriaal en bijstand door een advocaat na arrestatie. Ook beveelt het CPT maatregelen aan om in de EBI meer activiteiten op het terrein van werk en scholing aan te bieden. Daarnaast moeten volgens het CPT de plaatsingscriteria voor de EBI beter worden omschreven.

Het CPT is een onafhankelijk comité van de Raad van Europa dat bevoegd is plaatsen te bezoeken waar de overheid mensen hun vrijheid ontneemt, zoals politiebureaus, detentie-instellingen, TBS-klinieken of plaatsen voor vreemdelingenverblijf. Ook verkrijgt het CPT informatie door contacten met mensenrechtenorganisaties en de Nationale ombudsman.

Het kabinet bereidt momenteel een standpunt voor waarbij wordt ingegaan op de aanbevelingen en op de opmerkingen en verzoeken om informatie. Nadat de reactie van de Nederlandse regering aan het CPT is toegezonden, wordt deze openbaar gemaakt.