FNV

FNV-bonden oordelen over sociaal akkoord
De voorzitters van de FNV-bonden bespreken sinds 2 uur vanmiddag de toezeggingen van het kabinet over de WAO, Melkertbanen, spaarloon en pensioenen. Vraag is of het bod van het kabinet voor de bonden voldoende is om bij het Najaarsoverleg van 28 november bindende afspraken te maken over loonmatiging.
FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is sceptisch over de voorstellen van het kabinet, maar legt de plannen niettemin `neutraal' aan de FNV-bonden voor.

Kabinet, werkgevers en werknemers bespraken vrijdag en zaterdag de mogelijkheden voor een groot sociaal akkoord. In zo'n akkoord zouden alle partijen, net als bij het Akkoord van Wassenaar in 1982, verregaande afspraken maken over de loonontwikkeling, sociale zekerheid en het arbeidsmarktbeleid.

Het kabinet is onder invloed van de economische tegenwind erg gebrand op loonmatiging en wil de CAO-lonen niet meer laten stijgen dan de prijzen (inflatie).

Het kabinet biedt werkgevers en werknemers nu de keuze uit twee pakketten. In de eerste variant worden er alleen afspraken gemaakt voor het volgend jaar. Het in de steigers zetten van een nieuw WAO-stelsel - waartoe werkgevers en werknemers binnen de Sociaal-Economische Raad een akkoord sloten - wordt dan over de verkiezingen heengetild.

Dat laatste is niet het geval bij het zogeheten brede pakket. In deze variant staan ook loonafspraken voor de periode na 2003. Verder bindt het huidige kabinet zich aan invoering van het WAO-plan van werkgevers en werknemers in 2005 en het onderhandelingsresultaat over de pensioenen, Melkertbanen en het spaarloon.

De vakcentrales lieten zaterdag weten teleurgesteld zijn in de toezeggingen van het kabinet op het punt van de WAO. In het stelsel dat de sociale partners voorstaan, hebben alleen nog mensen die volledig en onomkeerbaar arbeidsongeschikt zijn recht op een WAO-uitkering. Deze mensen, die vrijwel geen kans meer hebben om aan de slag te komen, krijgen een hogere uitkering dan nu.

De ministers De Geus en Hoogervorst lieten zaterdag weten dit pas te doen onder de voorwaarde dat de totale instroom in de WAO met 25.000 per jaar afneemt. Hetzelfde geldt voor het afschaffen van de WAO-boetes die werkgevers nu nog betalen.

Ander heikel punt vormt de zogeheten partnertoets waar gedeeltelijk arbeidsongeschikten mee te maken krijgen als er voor hen onverhoopt geen passende baan wordt gevonden. Zij vallen na de WW-periode terug op de IOAW, een uitkering op bijstandsniveau. Het kabinet wil bij de vaststelling van de uitkeringsbedragen ook het inkomen van de partner meenemen. Dit is in strijd met het SER-plan waarbij de partnertoets geheel achterwege blijft.

Als de partnertoets inderdaad wordt toegepast krijgen gedeeltelijk arbeidsongeschikten die een partner hebben met een inkomen boven het minimum geen enkele uitkering. De FNV voorziet voor deze categorie grote financiele en sociale problemen.

Op het punt van de pensioenen en de Melkertbanen werd vorige wel enige vooruitgang geboekt. Het voortbestaan van de huidige spaarloonregeling is vooralsnog onzeker omdat het kabinet daar onvoldoende geld voor vrijmaakt.

De FNV-bonden beslissen nu of het totale onderhandelingsresultaat voldoende is om bij Najaarsoverleg een bindende handtekening te zetten bij een van de varianten die het kabinet voorstelt.

11 november 2002