Ministerie van Justitie

Donner stelt commissie veiligheid juweliersbranche in 11 november 2002

Minister Donner van Justitie gaat een tijdelijke commissie instellen om te onderzoeken hoe de veiligheid in de juweliersbranche kan worden vergroot. Daarnaast heeft minister Donner de overtuiging dat zijn voorstellen ten aanzien van het vergroten van de veiligheid in de samenleving, omschreven in het veiligheidsplan, een duidelijk effect zal hebben op de criminaliteitsoverlast voor de branche. Dit heeft de bewindsman vandaag bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse juweliersclub. De adviescommissie wordt ingesteld naar aanleiding van een onlangs gehouden overleg met de branche.

De juwelierswinkels in Nederland zijn naar verhouding vaker het slachtoffer van overvallen en diefstal. Terwijl de landelijke overvalcijfers licht dalen, laat de juweliersbranche een stijging zien. In de eerste helft van dit jaar zijn 39 juweliers overvallen, tegenover 22 in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er in 2001 46 zaken overvallen van de in totaal circa 1500 juweliers. Op verzoek van de branche is daarop een overleg gevoerd over de steun die de rijksoverheid kan bieden.

De problematiek ligt, zo stelt de branche, met name bij de inzet van de politie en de samenwerking met de gemeente. De politie zou onvoldoende in staat zijn om (preventief) toezicht te houden in winkelgebieden, niet altijd even adequaat reageren op aangiftes en bij de opsporing vindt er tussen de politiekorpsen niet voldoende informatie-uitwisseling plaats. Daarnaast komt er onvoldoende samenwerking tot stand met gemeenten bij het verlenen van vergunning voor voorzieningen om ramkraken tegen te gaan, stalen rolluiken te bevestigen en vrijstelling voor een ruimer parkeerbeleid voor leveranciers van de branche.

De commissie heeft als doel te onderzoeken op welke wijze de overheid een bijdrage kan leveren aan het wegnemen van deze belemmeringen. Het onlangs gepresenteerde veiligheidsplan "Naar een veiliger samenleving" is daarvoor het uitgangspunt. Naast de aanpak van veelplegers, bevat het plan elementen als cameratoezicht, het Keurmerk Veilig Ondernemen, de intensivering van de toezichthouders, electronische aangifte en het instellen van een Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De commissie zal bestaan uit leden van de Federatie Goud en Zilver, de politie en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De commissie zal, nadat deze is ingesteld, over drie maanden rapporteren. Het instellen van de genoemde commissie en de mogelijke uitkomsten kunnen als voorbeeld dienen voor een succesvolle aanpak voor andere branches.