Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Azië en Oceanië

Afdeling Zuidoost-Azië en Oceanië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

11 november 2002

Behandeld

Sandra Belder

Kenmerk

DAO-0923-02

Telefoon

070-3487061

Blad


1/1


Fax

070-3485323

Bijlage(n)


1


E-Mail

sandra.belder@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over het bezoek van de Filipijnse Minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over het bezoek van de Filipijnse Minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland. Deze vragen werden ingezonden op 23 oktober 2002 met kenmerk 2020301980.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over het bezoek van de Filipijnse Minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland

Vraag 1

Kunt u bevestigen dat een delegatie onder leiding van de Filipijnse Minister van Buitenlandse Zaken, Blas, een bezoek brengt aan de Nederlandse regering en dat daarbij de positie van leden van de Communist Party of the Philippines/National Democrats (CPP/NDS) en haar oprichter José Sison ter sprake wordt gebracht?

Antwoord

Nee, van een dergelijk bezoek is geen sprake. De Filipijnse Minister van Buitenlandse Zaken heeft in de derde week van oktober wel een rondreis gemaakt door Europa, maar daarbij Nederland niet aangedaan.

Vraag 2

Hoe staat u tegenover de uitgangspunten van de Gemeenschappelijke Verklaring van Den Haag uit 1992, waarin de diverse Filipijnse partijen overeen kwamen zonder voorwaarden vooraf met elkaar te onderhandelen over de toekomst van de Filipijnen?

Vraag 3

Wat is uw opstelling ten opzichte van de opgeschorte vredesonderhandelingen in de Filipijnen tussen de regering en vertegenwoordigers van het Nationaal Democratisch Front van de Filipijnen (NDF)?

Antwoord

De uitgangspunten van de Gemeenschappelijke Verklaring van Den Haag uit 1992 tussen de Filipijnse regering en het NDF, bestaande uit een vijftal aanbevelingen, leken een goede basis te bieden voor verdere vredesbesprekingen, maar hebben tot op heden helaas niet tot het gewenste resultaat ­ een rechtvaardige en duurzame vrede ­ geleid.

De onder de huidige Filipijnse president, Gloria Macapagal-Arroyo, gestarte officiële onderhandelingen werden in juni 2001 door de Filipijnse regering opgeschort, nadat het NDF-panel zich positief uitliet over de moord op een lid van het Filipijnse Huis van Afgevaardigden, waarvoor de gewapende vleugel van de Filipijnse communistische partij, het New Peoples Army (NPA) verantwoordelijk wordt gehouden. Sindsdien heeft een aantal informele besprekingen 'via de achterdeur' plaatsgevonden tussen de twee partijen in een poging de onderhandelingen weer vlot te trekken. Daarbij stuiten regering en NDF op meningsverschillen over het gewenste proces en tijdpad. Tegelijkertijd is de Filipijnse regering, in reactie op de toename van NPA aanslagen in de afgelopen maanden, een militaire operatie begonnen tegen de communistische rebellen.

Reeds sinds het einde van de Marcos-dictatuur in 1986 hebben opeenvolgende Filipijnse regeringen vredesbesprekingen gevoerd met het NDF. Deze besprekingen zijn regelmatig afgebroken, om onder een nieuwe regering weer te worden hervat. De agenda van de onderhandelingen bestaat uit drie hoofdonderdelen: 1) mensenrechten en humanitair recht; 2) sociaal-economische hervormingen en 3) politieke en constitutionele hervormingen. Sinds 1986 is slechts over het eerste onderdeel een akkoord bereikt, dat overigens vanwege interpretatieverschillen niet wordt uitgevoerd.

Hoewel ik een politieke oplossing tussen de Filipijnse regering en het communistisch verzet zou verwelkomen, boezemen de huidige situatie en de lange historie van het onderhandelingsproces mij weinig vertrouwen in.

Vraag 4

Bent u, evenals de regering van Noorwegen, bereid om de onderhandelingen over een politieke oplossing in de Filipijnen te helpen heropenen en daarvoor het bezoek van de genoemde delegatie als gelegenheid aan te grijpen?

Antwoord

Vooralsnog zie ik geen effectieve rol voor Nederland in het vredesproces weggelegd, naast de huidige Noorse betrokkenheid. Zoals reeds vermeld is van een bezoek van de Filipijnse Minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland geen sprake.

The inquirer op www.INQ7.net "Philippines to lobby EU to label CPP as terrorists", 11 oktober jl.

===