Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Taak en positie gezinscoach vastgelegd

Als er (ernstige) gezins- of jeugdproblemen zijn, moet er eerder en actiever worden ingegrepen wanneer hierover concrete signalen komen. Om dit mogelijk te maken, krijgt het bureau jeugdzorg de taak om deze gezinnen actief te benaderen. Daarnaast moet in gezinnen met meervoudige problemen en waarbij verschillende instanties betrokken zijn, een gezinscoach komen die het gezin ondersteunt en samenhang aanbrengt in de hulp.

Hierover hebben minister Donner (Justitie) en staatssecretaris Ross-Van Dorp (VWS) afspraken gemaakt met provincies, gemeenten en de werkgeversorganisatie MOGroep. Dit onder meer naar aanleiding van het gezinsdrama in Roermond waarbij sprake was van onvoldoende afgestemde hulp. Naar aanleiding van deze gesprekken worden verbeteringen in de werking van de jeugdzorg aangebracht.

De bewindslieden gaan voor een deel van deze verbeteringen de wet aanscherpen. De Tweede Kamer krijgt op korte termijn een nota van wijziging voor de Wet op de jeugdzorg waarin deze verbeteringen worden vastgelegd. De aanpassingen moeten leiden tot een meer sluitende aanpak van de zorg van jongeren in problemen en tot een betere hulpverlening aan gezinnen.

Actievere aanpak vanuit bureau jeugdzorg

Hulpverlening mag niet achterwege blijven in situaties waar jeugdigen en hun ouders eigen problemen ontkennen of niet om hulp vragen. Het bureau jeugdzorg krijgt de taak om bij signalen van derden actief op te treden en contact op te nemen met het gezin. Het bureau gaat dus zelf bij signalen van ernstige opvoed- en opgroeiproblemen gezinnen benaderen. Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarbij de bureaus doorgaans pas in actie komen als er concreet door ouders of jeugdigen om hulp wordt gevraagd.

Blijkt dat ouders hulp niet of onvoldoende aanvaarden en de belangen van een jeugdige ernstig worden geschaad, dan kan een kinderbeschermingsmaatregel volgen. Het bureau jeugdzorg is op grond van het wetsvoorstel Wet op de jeugdzorg verplicht om in deze gevallen de Raad voor de Kinderbescherming in te schakelen.

Gezinscoach geïntroduceerd

De bewindslieden en de betrokken overheden en instellingen vinden dat er inhoudelijk ook meer behoefte is aan samenhangende begeleiding (coaching) van probleemgezinnen.
Bij meervoudige problemen en verschillende hulpverlenende instanties, moet er één begeleider zijn die het gezin ondersteunt en ervoor zorgt dat de hulpverlening op elkaar wordt afgestemd.

Deze gezinscoaching wordt in principe door lokale instellingen (b.v. maatschappelijk werk) of een zorgaanbieder aangeboden en niet door het bureau jeugdzorg zelf. Samen met het gezin moet worden bekeken wie deze taak op zich neemt.
Als het niet alleen over algemene gezinsproblemen gaat, maar kinderen dreigen wel ernstig in de knel te komen, dan moet het bureau jeugdzorg een gezinscoach aanwijzen. In minder zware gevallen ligt de verantwoordelijkheid bij de eerste lijnszorg. Gemeenten moeten vanuit hun coördinerende en bewakende rol ervoor zorgen dat er dan een gezinscoach komt.

Preventief jeugdbeleid versterkt

Het preventief jeugdbeleid is een eerste en belangrijke schakel in de keten van jeugdzorg. Hiermee kan het verergeren van problemen voorkomen worden evenals de noodzaak tot zwaardere zorg. Gemeenten zijn hierop als eerste aanspreekbaar, maar de intensiteit van het lokale jeugdbeleid verschilt. Bekeken wordt hoe de gemeenten omgaan met het jeugdbeleid en waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Binnen zes maanden worden voor de verbetering hiervan, in overleg met de gemeenten, concrete voorstellen ontwikkeld.

Verbeteringen werking jeugdzorg 1. Verbeteringen werking jeugdzorg Kamerstuk, 11-11-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18647 .