Medewerkers Begeleid Wonen Amsterdam (HVO-Querido): kwaliteit hulpverlening in gevaar.

Door begrotingstekorten bij Amsterdamse organisaties voor maatschappelijke opvang dreigen verschillende voorzieningen hun deuren te moeten sluiten. Als medewerkers van Begeleid Wonen Amsterdam (HVO-Querido) maken wij ons ernstig zorgen of wij ook in de toekomst in staat zullen zijn voldoende kwaliteit in onze hulp- en dienstverlening te blijven bieden.

Op dit moment zijn verschillende directies van instellingen voor dak- en thuislozenzorg (maatschappelijke opvang) in onderhandeling met de gemeente Amsterdam. Onderwerp van de onderhandelingen zijn de begrotingstekorten die grotendeels zijn ontstaan doordat de gemeente weigert de stijgende kos-ten van salarissen te indexeren in de subsidies. De kans dat opvangvoorzieningen moeten sluiten en afdelingen als Begeleid Wonen Amsterdam flink moeten inkrimpen is levensgroot aanwezig. Afgelopen week heeft de directie van HVO-Querido ons al laten weten dat van zeven maatschappelijk werkenden de contracten niet verlengd zullen worden. Dit is zo'n 25% van het uitvoerend personeel. De gevolgen die dit zal hebben voor dak- en thuislozen die, met onze begeleiding, proberen weer een plek in de maatschappij te vinden zijn onacceptabel en onaanvaardbaar.

De begrotingstekorten bij de maatschappelijke opvang zijn onder andere ontstaan doordat de laatste jaren een inhaalslag is gemaakt in de salarissen. Terwijl in veel andere sectoren de bomen tot in de hemel groeiden zorgden wij, voor relatief lage salarissen, voor de mensen die de maatschappelijke aansluiting misten. Met veel inzet, betrokkenheid en enthousiasme. Nu de laatste jaren onze salarissen tot een gemiddeld niveau zijn opgetrokken ontstaan hierdoor flinke tekorten bij onze werkgever(s). En nu dreigen onze cliënten hiervan de dupe te worden! Door de beslissing van de gemeente om de begrotingstekorten niet aan te vullen zullen grote groepen dak- en thuislozen niet meer structureel geholpen kunnen worden. Deze mensen zijn en blijven dus 'gewoon' op straat, terwijl diezelfde gemeente Amsterdam o.a. bij monde van haar wethouders al jaren roept dat 'in Amsterdam niemand meer onvrijwillig op straat mag verblijven'. Van ons wordt verwacht dat wij deze belofte waarmaken, maar zo lukt dat dus niet. Integendeel.

Voor het straatbeeld van Amsterdam leidt dit afbraakbeleid ongetwijfeld tot meer overlast, criminaliteit, verloedering en afname van de veiligheid. Thema's waar iedereen de mond van vol heeft, maar in de praktijk weinig constructiefs mee doet. Wij zijn ons altijd bewust geweest van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en beseffen terdege dat wij een belangrijke taak hebben in het voorkomen van verloedering en maatschappelijke uitstoting.

Het feit dat nu grote financiële problemen dreigen te ontstaan betekent direct dat dak- en thuisloze Amsterdammers de kans wordt ontnomen constructief te werken aan het opbouwen van een toekomst. Wij vinden het onrechtvaardig deze groep geen of veel minder mogelijkheden te bieden op verbetering van hun leefsituatie.

De Amsterdamse dak- en thuislozen zijn direct de dupe van de houding van de gemeente. Deze zorge-lijke situatie heeft ons, de mensen van de werkvloer, er toe aangezet op deze wijze openlijk steun te betuigen aan 'onze' dak- en thuislozen en de noodklok te luiden. Wij willen ons werk blijven doen; wij willen dit goed blijven doen en willen doorgaan met het bieden van kwalitatief goede (woon)begeleiding aan zo veel mogelijk dak- en thuislozen. Zodat zij op zo kort mogelijke termijn ex dak-en thuislozen zijn. Uitvoerend en ondersteunend medewerkers Begeleid Wonen Amsterdam

Contactpersonen:
Nico van der Plas
Femke van Doornik Beiden telefonisch bereikbaar op: 020 - 6759991