NU'91

Stavaza CAO-Gehandicaptenzorg: NU91 vraagt VGN eindbod te heroverwegen

Wellicht denken jullie als NU91-leden: "Wij horen niets meer; is NU91 ingeslapen? Niets is minder waar. Na het genereuze eindbod van de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) hebben verschillende actiecomités in het land poortacties georganiseerd. Deze acties vonden plaats in Arnhem, Tilburg, Deurne en Biezen-Mortel. De bedoeling van acties was enerzijds om duidelijk te maken wat er aan de hand is. Anderzijds ging het er een signaal richting de werkgevers: het is ons menens.

Bezettingsactie

Op donderdag 7 november hebben ongeveer vijftig actievoerders het hoofdgebouw van de s-Heeren Loo Zorggroep in Amersfoort bezet gehouden. Verschillende actiecomités waren bij de bezetting betrokken. Anton Westerlaken, voorzitter van de s Heeren Loo Zorggroep, stond de actievoerders te woord. Hij verklaarde dat het eindbod van de werkgevers er prima uitzien. Niettemin gaf hij te kennen dat het imago van de gehandicaptenzorg moet verbeteren. Jammer genoeg liet hij in het midden hoe je dat voor elkaar krijgt. De pers was bij deze actie vertegenwoordigd. Veel actievoerders hebben bijval gekregen van collegas, die gezegd hebben dat ze sympathiek tegenover dit soort acties staan.

Eindbod werkgevers

Vorige week heeft NU91 zich samen met een groot aantal (kader)leden gebogen over het eindbod van de werkgever. De conclusie: er zijn weliswaar enkele lichtpuntjes, maar het totale pakket bevat nog te weinig van wat de leden verlangen. Het eindbod van de VGN is dan ook afgewezen. NU91 heeft de VGN daarvan inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld. Laten we eens kijken op welke punten het eindbod is afgewezen.

Buik

Volgens de VGN bedraagt het totale loonbod 5,55 procent. Op het eerste gezicht ziet dat er aardig uit. Maar bedenk dat het hier gaat om een looptijd van 18 maanden. Bovendien is bij de berekening van de eenmalige uitkering en de eindejaarsuitkering, de vakantietoeslag niet meegenomen. Bovendien kan hierbij worden opgemerkt dat de halve procent voor verhoging van de eindejaarsuitkering in 2003, afhankelijk wordt gemaakt van collectief te behalen resultaten. Is dat resultaat niet goed genoeg, dan kun je deze halve procent dus op je buik schrijven.

Handreikingen VGN

Het matige loonbod is niet het enige knelpunt. NU91 heeft ook voorstellen gedaan over het behoud van werknemers, verhoging van de instroom van nieuwe werknemers en medezeggenschap. Van die voorstellen heeft de VGN weinig overgelaten. De VGN heeft slechts een paar handreikingen gedaan:


* Gebroken diensten worden alleen nog maar gedraaid met instemming van de werknemer. NU91 streeft naar een totaalverbod;
* Verhoging van het budget voor scholing en persoonlijke begeleiding. De werkgevers willen het onderscheid tussen beiden opheffen. NU91 is voorstander van een verhoging, maar alleen volgens de regels die in de huidige CAO staan;
* Een gedeeltelijke doorbetaling (25 procent) van het ouderschapsverlof onder strikte voorwaarden. Met de door VGN gestelde voorwaarden, gaat NU91 niet accoord.
* Verhoging van de vergoedingsbedragen voor kinderopvang. NU91 staat daar achter.

Al met al te weinig is dit te weinig om het eindbod van de VGN met een positief advies voor te leggen aan onze leden.

Nieuwe onderhandelingen?

De vraag is nu, hoe we verder gaan. NU91 heeft de VGN dringend verzocht het eindbod te heroverwegen. NU91 is bereid om nogmaals serieus te kijken naar mogelijke oplossingen. Doel daarbij is om tot een voor iedereen aanvaardbare CAO te komen. NU91 gaat er vooralsnog vanuit, dat ook de werkgevers verstandig denken en ons uitnodigen voor een volgend gesprek. In de tussentijd zullen wij samen met de actiecomités verder gaan met het voorbereiden van acties. Houd daarom de komende tijd onze website www.nu91.nl goed in de gaten.

Collega-bonden

Waar zijn de andere bonden inmiddels mee bezig? De WOAZ-bonden wilden op 18 oktober 2002 hun reactie geven op het eindbod van de VGN. De onderhandelingen zelf waren op dat moment al beëindigd. Wie schetst onze verbazing, dat wij in de notulen moesten lezen, dat de WOAZ-bonden een tegenbod hebben gedaan. Dus zonder NU91 van tevoren of achteraf in te lichten. NU91 vindt dat hier de fatsoensnormen zijn overschreden. Los van de vraag of een tegenbod in dat stadium nog geoorloofd was, is het niet fatsoenlijk om achter de rug van een andere werknemersorganisatie verder onderhandelen. Wat hield hun tegenbod in? Wij beperken ons hier tot de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van het eindbod.

Accoord, hoe dan ook

De WOAZ-bonden stelden een looptijd voor van twaalf maanden, met een loonsverhoging per 1 september 2002 van 3,3 procent. Volgens de collega-bonden dient de stijging van de pensioenpremie per 1 januari 2003 gelijk te worden verdeeld tussen werknemers en werkgevers. Verder zijn er enkele tekstvoorstellen gedaan, die - zo beweren de WOAZ-bonden athans - wanneer ze door de VGN worden overgenomen, tot een accoord kunnen leiden. De collegae van de WOAZ-bonden hebben veel van hun oorspronkelijke voorstellen laten varen. Kennelijk wensen zij hoe dan ook tot een accoord te komen.

ja of nee

De VGN meende niet verder te moeten onderhandelen, want het laatste bod was een eindbod. Het was dus ja of nee. Wat dat betreft, was de opstelling van werkgevers consequent. NU91 vindt de houding van de WOAZ-bonden laakbaar, en schadelijk voor de onderlinge verhoudingen. Ons vertrouwen in de WOAZ-bonden heeft dan ook een behoorlijke deuk opgelopen. Desondanks zullen wij, vanuit het algemene werknemersbelang, nogmaals een poging doen om met de andere bonden te overleggen.

Wij houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Wil je reageren, stuur dan je reactie naar i.tjin@nu91.nl