Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

jeugdgezondheidszorg

Contactmomenten basistakenpakket jeugdgezondheidszorg

Voor een adequate uitvoering van het basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is het noodzakelijk dat er helderheid is over de contactmomenten (vaste tijdstippen waarop jeugdgezondheidszorg en een kind contact hebben) binnen dat pakket. De Expertgroep contactmomenten doet in haar advies voorstellen over de leeftijd waarop er contact moet zijn en over de instantie die dit contact tot stand moet brengen. Ook stellen zij voor om een aantal van de huidige contactmomenten te laten vervallen of te verschuiven. De JGZ werkt nu groeps- of klasgericht. Als het aan de Expertgroep ligt, richt de JGZ zich voortaan op leeftijdsgroepen. Dit sluit aan bij de huidige werkwijze voor zuigelingen en kleuters. Het advies ligt nu ter beoordeling bij de Stuurgroep JGZ.

Contactmomenten basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 1. Contactmomenten basistakenpakket jeugdgezondheidszorg

Contactmomenten basistakenpakket
Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar

Advies Expertgroep

Datum : 14 oktober '02
Auteur : Expertgroep contactmomenten basistakenpakket JGZ

Colofon

AreaConsult bv, bureau voor beleids- en organisatieontwikkeling Postbus 3196, 4800 DD Breda
Smederijstraat 2, 4814 DB Breda
Telefoon: (076) 531 77 31
Telefax: (076) 531 77 01
E-mail: info@areaconsult.nl
www.areaconsult.nl

Projectnummer : 0241
Projecttitel : Contactmomenten basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Opdrachtgever : Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Inhoudsopgave

Voorwoord ..................................................................................3

1. Inleiding ..........................................................................4

2. Uitgangspunten ..............................................................6

3. Contactmomenten 0-19 jaar .........................................7

3.1 Overwegingen contactmomenten 0-19 jarigen............................ 9

Bijlage 1: Samenstelling Expertgroep....................................12

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 2

Voorwoord

In het convenant van 27 mei 20021, waar de Expertgroep haar opdracht aan ont- leent, is aangegeven dat het advies van de Expertgroep uiterlijk 1 september '02 beschikbaar zou moeten zijn voor VWS. In het vroege voorjaar van 2002 zijn de eerste initiatieven vanuit VWS ondernomen om de Expertgroep in te stellen. Het heeft echter tot augustus geduurd eer de Expertgroep groen licht kreeg voor het uit- voeren van de opdracht. Eind augustus is de Expertgroep voor het eerst bij elkaar gekomen en is vervolgens in een aantal bijeenkomsten voortvarend aan de slag ge- gaan. Het resultaat daarvan ligt nu voor u.

In dit advies wordt een situatie geschetst die in regio's in meer of mindere mate af kan wijken van de invulling van het takenpakket jeugdgezondheidszorg in de hui- dige praktijk. De invoering van het nieuwe basistakenpakket kan van de uitvoe- ringsorganisaties een behoorlijke inspanning vragen. Voor het bereiken van de ge- wenste situatie adviseert de expertgroep uit te gaan van een overgangsperiode van twee jaar.

De Expertgroep heeft haar advies gebaseerd op inhoudelijke kennis, en verant- woordelijkheden en bevoegdheden van beroepsbeoefenaars zoals deze op dit mo- ment geldend zijn.
Vanuit voortschrijdende inzichten met betrekking tot inhoudelijke kennis en op- vattingen ten aanzien van verantwoordelijkheden en bevoegdheden van beroeps- beoefenaren zullen de keuzes van de Expertgroep met enige regelmaat moeten worden geëvalueerd en zonodig worden bijgesteld door het nog op te richten plat- form JGZ.

De Expertgroep constateert op dit moment de opkomst van de praktijkverpleeg- kundige, een verpleegkundige die door verworven bekwaamheden in staat is om een aantal taken van een arts over te nemen. Dit kan in de (nabije) toekomst van invloed zijn op de verdeling van taken tussen arts en verpleegkundige. De Expert- groep vindt het hierbij wel van belang dat er sprake blijft van verantwoorde en kwalitatief goede zorg, waaraan geen concessies mogen worden gedaan. Voorwaarde bij alle experimenten is dat kwalitatief goede uitvoering van het Ba- sistakenpakket Jeugdgezondheidszorg gegarandeerd is. Dat blijft `richtinggevend' bij alle werkvormen die in de toekomst bedacht zouden kunnen worden. Om nieuwe ontwikkelingen te toetsen op hun waarde zal er ruimte moeten zijn voor gecoördineerde en gecontroleerde pilots met een landelijke uitstraling. Positieve resultaten zullen vervolgens naar landelijk beleid moeten worden ver- taald.

1 Convenant inzake de voorbereiding van de invoering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 3

1. Inleiding

De Tweede Kamer heeft besloten om per 1 januari 2003 het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg in te voeren ten aanzien van alle kinderen tussen 0-19 jaar, in het kader van de implementatie van de wijziging van de Wet collectieve pre- ventie volksgezondheid.
In het convenant d.d. 27 mei 2002 tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) inzake de voorbereiding van de invoering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg is in artikel 1 betref- fende contactmomenten aangegeven dat:

"Voor een adequate uitvoering van het basistakenpakket het noodzakelijk is dat ten behoeve van de gemeenten, uitvoerende partijen en de beroepsbeoefenaren helderheid wordt gegeven over de contactmomenten binnen het in te voeren basistakenpakket."

Teneinde dit mogelijk te maken heeft VWS opdracht verstrekt aan een expertgroep voorstellen te doen met betrekking tot het tijdstip waarop de contactmomenten moeten worden gerealiseerd.

Randvoorwaarden
Met het Ministerie van VWS zijn de volgende randvoorwaarden afgesproken: · Het voorstel moet passen binnen het vastgestelde budgettair kader (= bud- getneutraal ten opzichte van de huidige situatie) · Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) wordt nadrukkelijk als uitgangspunt genomen.
· Aangegeven dient te worden tijdens welke contactmomenten de neonatale gehoorscreening en de PKU/CHT/AGS screening zullen worden uitge- voerd
· Het voorstel komt tot stand op basis van de volgende documenten: o Basistakenpakket JGZ 0-19 / Ministerie van VWS o Rijksvaccinatieprogramma / Aanbod vaccins in het kader van het RVP per 1 september 2002 ­ R.J.F. Burgmeijer, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
o Project Basistaken Collectieve Preventie JGZ o.l.v. prof. Dr. S.P. Verloove-Vanhorick o Advies basistaken jeugdgezondheidszorg sectie JGZ / o.l.v. me- vrouw drs. G.K.T. van der Giessen o Uitvoering van het basistakenpakket jeuggezondheidszorg; taakverdeling en contactmomenten / beroepsverenigingen van art- sen (LFC, NVJG), beroepsverenigingen van verpleegkundigen (LVSV, LVW) en beroepsvereniging van assistenten (NVDA) o Rapport kosten basistakenpakket JGZ / Van Naem & partners Het laatste punt betekent ook dat de Expertgroep geen literatuur of andere gegevens zal verzamelen.

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 4

Opdracht
De expertgroep interpreteert de opdracht verder als volgt: · Het bepalen van de leeftijd waarop een contactmoment moet plaats vinden voor wat betreft het uniforme deel van het basistakenpakket JGZ 0-19 jaar. · Het benoemen van de discipline die de producten levert die behoren bij een bepaald contactmoment inclusief de eventuele ondersteuning.

De expertgroep doet geen uitspraken over de voorstellen die door de beroepsver- enigingen zijn gedaan met betrekking tot de extra contactmomenten, de door de Sectie JGZ voorgestelde ijkmomenten en het exit consult op 16-jarige leeftijd. Hiervoor zal door VWS een aparte opdracht aan het Platform JGZ worden ver- leend, zoals benoemd is artikel 1, lid 2 van het convenant.

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 5

2. Uitgangspunten

Gesteld is dat de (preventieve) jeugdgezondheidszorg (0-19 jaar) een essentieel on- derdeel is van de Nederlandse openbare gezondheidszorg. Het Basistakenpakket moet leiden tot uniformiteit in heel Nederland en waarborgen bieden voor kwaliteit. Het is erop gericht dat kinderen vanuit samenhang in het aanbod van jeugdgezond- heidszorg op lokaal niveau, optimale zorg krijgen en dat voorkomen wordt dat sommige kinderen in het geheel niet worden bereikt.

Bij het bepalen van het tijdstip van de contactmomenten gaat de Expertgroep uit van de noodzaak om een product op een specifieke leeftijd te leveren. Daarmee worden niet alle produkten en activiteiten beschreven die op een bepaald moment worden geleverd c.q. uitgevoerd. Het uitvoeren van het RVP, screeningen en ont- wikkelingsonderzoek op de juiste tijdstippen is hierbij als uitgangspunt gebruikt. Daarnaast wordt de verdeling van de tijdstippen ingegeven door de noodzaak aan een consistent geheel waarmee het inhoudelijk volgen van het opgroeien van het kind kan worden gewaarborgd.
De expertgroep acht de voorgestelde contactmomenten tevens geschikt voor het aanbod van eventueel maatwerk. Het betreft veelal sleutelleeftijden in de ontwik- keling die zeer geschikt zijn voor voorlichting en advisering op maat (psychomo- torische ontwikkeling, spraak-taal, pedagogiek, puberteit etc)

Het financiële referentiekader voor de expertgroep wordt vanuit de opdracht ge- vormd door het budgettair neutrale rekenmodel van Van Naem & Partners, de keuzes die binnen dit model zijn gemaakt en de cijfermatige berekeningen daarvan.

Het basistakenpakket kent een uniform deel en een maatwerkdeel. De expertgroep is van mening dat het alleen mogelijk is om de uniforme producten aan álle kinde- ren te leveren als de component `extra zorg' in het uniforme pakket verhoogd wordt naar 30% voor de gehele groep 0-19 jaar. In het huidige rekenmodel wordt er teveel van uitgegaan dat de uniforme producten aan gemiddelde Nederlandse kinderen worden geleverd in een standaard situatie. Door verhoging van het percentage extra zorg is het mogelijk om de uniforme pro- ducten ook optimaal en met een zo groot mogelijk bereik (liefst 100%) te kunnen leveren aan kinderen in een situatie die wat verder af ligt van de standaard gemid- delde situatie, bijvoorbeeld kinderen met taalproblemen. Daarmee hebben alle kin- deren evenveel profijt van het uniforme aanbod jeugdgezondheidszorg. De meerkosten die dit oplevert worden naar de mening van de Expertgroep gecom- penseerd. Op inhoudelijke gronden adviseert de Expertgroep namelijk enkele con- tactmomenten te laten vallen of door andere disciplines te laten invullen. Hierop wordt in het volgende hoofdstuk terug gekomen.

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 6

3. Contactmomenten 0-19 jaar

Contactmomenten 0-19jarigen

Leeftijd Contact Betrokken Onderbouwing van het tijdstip van het moment discipline contactmoment op basis van specifiek op dat Arts Vpk Ass. moment te leveren produkten / te verrichten taken.

4e tot 7e dag Huis- Screeningen (U3.1.1) bezoek o PKU

(U3.1.1.1) o CHT

(U3.1.1.2) o AGS

(U3.1.1.3) o Screening perceptief gehoorverlies (U3.1.1.8) 2e week Huis- Algemene anamnese (U1.1.1) bezoek Sociaal milieu (U1.2.3) Inschatten verhouding draagkracht / draaglast (U2.1.1) Bepalen risicogroepen (U2.2.1) Wettelijk verplichte voorlichting (U4.1.1) Dossiervorming (U6.1.1) 4e week consult Algemene anamnese, specifiek: (U1.1.1) o controle aangeboren / (U.1.1.1.2) erfelijke afwijkingen o uitdiepen anamnese (U1.1.1.3) o medische achtergrond (U1.1.1.3) Groei (U1.1.3) Autorisatie RVP (U3.1.2.1) 8e week consult RVP (DKTP / HIB) (U3.1.2.1) Groei (U1.1.3) 3 maanden Consult RVP (DKTP / HIB) (U3.1.2.1) Ontwikkelingsonderzoek (U1.1.4) Groei (U1.1.3) 4 maanden Consult RVP (DKTP / HIB) (U3.1.2.1) Groei (U1.1.3) 6 maanden Consult Groei (U1.1.3) Ontwikkelingsonderzoek (U1.1.4) 7,5 maanden Consult Functies, specifiek: (U1.1.5) o Voedingsadviezen o Mondgedrag Ontwikkeling, specifiek: (U1.1.4) o Motoriekontwikkeling (U1.1.4.2) o Spraak / taal ontwikkeling (U1.1.4.5) 9 maanden Consult Groei (U1.1.3) Ontwikkelingsonderzoek (U1.1.4) Vroegtijdige Onderkenning Visusstoornissen (vov) (U3.1.1.4)

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 7

11 maanden Consult RVP (DKTP / HIB) (U3.1.2.1) Groei (U1.1.3) 14 maanden Consult RVP (BMR / MenC) (U3.1.2.1) Groei (U1.1.3) Ontwikkelingsonderzoek (U1.1.4) Afsluiting zuigelingenperiode Inschattingen zorg peuterperiode 18 maanden Consult Functies, specifiek: (U1.1.5) o Opvoedingsvragen o Pedagogische observatie o Anticiperende voorlichting 2 jaar consult Groei (U1.1.3) Ontwikkelingsonderzoek, specifiek: (U1.1.4) o Spraak en taal (U1.1.4.5) Functies, specifiek: (U1.1.5) o Opvoedingsvragen 3 jaar consult Ontwikkelingsonderzoek, specifiek: (U1.1.4) o Spraak en taal (U1.1.4.5) Functies, specifiek: (U1.1.5) o Opvoedingsvragen o Pedagogische observatie Opsporing visuele stoornissen (U3.1.1.4) 3,9 jaar consult Groei (U1.1.3) Bepalen ontvangen zorg (U2.1.1) RVP (DTP / aK) (U3.1.2.1) Opsporing visuele stoornissen (U3.1.1.4) 5 jaar screening logo Screening spraak- en pedi taalstoornissen (U3.1.1.7) st PGO Groei (U1.1.3) Ontwikkeling, Specifiek: (U1.1.4) 5 jaar o Motorisch (U1.1.4.2) of groep 2 o relaties, omgaan basis- met andere kinderen (U1.1.4.4) onderwijs Functies, specifiek: (U1.1.5) o psychosociale ontwikkeling (U1.1.5.2) o emotioneel functioneren (U1.1.5.3) o sociaal functioneren (U1.1.5.4) Opsporing visuele stoornissen (U3.1.1.4) 9 jaar massaal RVP (DTP / BMR) (U3.1.2.1) 10 jaar PGO Groei, specifiek: (U1.1.3) of groep 7 o Houdingsafwijkingen basis- Ontwikkeling (U1.1.4) onderwijs Functies, specifiek: (U1.1.5) o psychosociale ontwikkeling (U1.1.5.2) o emotioneel functioneren (U1.1.5.3) o sociaal functioneren (U1.1.5.4) Gedrag, specifiek: (U1.2.2) o Pesten / geweld (U1.2.2.3)

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 8

PGO Groei, specifiek: (U1.1.3) o Houdingsafwijkingen 13 jaar Ontwikkeling; specifiek: (U1.1.4) of klas 2 o Pubertijd Voortgezet Gedrag, specifiek: (U1.2.2) onderwijs o Schoolverzuim (U1.2.2.4) Speciaal PGO PGO bij aanmelding / toelating voor het (V)SO onderwijs Beneden 8 jaar tweejaarlijks een PGO Vanaf 8 jaar ­ 19 jaar driejaarlijks een PGO

3.1 Overwegingen contactmomenten 0-19 jarigen

3.1.1 Verschillen met budgettair neutrale rekenmodel van Van Naem Ten opzichte van de contactmomenten in het budgettair neutraal rekenmodel van Van Naem kent het model van de expertgroep de volgende verschillen:

Van Naem Expertgroep Consult 4,5 maanden (vpk) Consult 4 maanden (vpk) Consult 10,5 maanden (vpk) Consult 11 maanden (vpk) Consult 12 maanden (arts + ass) Vervallen Consult 15 maanden (arts + ass) Consult 14 maanden (arts + ass) Consult 2,5 jaar (vpk) Vervallen Consult 3 jaar (arts + ass) Consult 3 jaar (vpk) Consult 3,5 jaar (vpk) Vervallen Consult 4 jaar (arts + ass) Consult 3,9 jaar (arts + ass) Tabel 2: Verschillen rekenmodel budgettair neutraal Van Naem advies Expertgroep

Ten opzichte van het rekenmodel budgettair neutraal zijn op inhoudelijke gronden in het advies van de Expertgroep drie contactmomenten minder opgenomen. Op het tijdstip van de contactmomenten die de Expertgroep heeft laten vervallen zijn naar de opvatting van de Expertgroep geen produkten te benoemen die per definitie op die leeftijd geleverd moeten worden. De verschuiving van het contactmoment van 4,5 naar 4 maanden en van 10,5 maan- den naar 11 maanden heeft te maken met het RVP, waarvoor op 11 maanden een contactmoment moet bestaan. Het contactmoment van 12 maanden zou in deze leeftijdsfase te kort na het vorige contactmoment zijn. Er vanuit gaande dat tijdens het contactmoment op 2 jarige leeftijd door de arts een selectie gemaakt kan worden van kinderen die bijzondere aandacht nodig hebben, en het gegeven dat visusscreeningen protocollair verlopen, kan het contactmoment op 3 jarige leeftijd verantwoord worden uitgevoerd door een verpleegkundige in plaats van door een arts. Voor die kinderen die bijzondere aandacht nodig hebben kan `extra zorg' worden ingezet.

De Expertgroep is ervan overtuigd dat met haar keuzes het volgen van het op- groeien van het kind, optimaal waargemaakt kan worden.

3.1.2 Aantal contactmomenten op de schoolleeftijd Zowel in het advies van de beroepsverenigingen als in het gehanteerde budget neu-

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 9

trale rekenmodel van Van Naem wordt uitgegaan van vijf contactmomenten ten aanzien van de jeugdgezondheidszorg 4-19 jaar, inclusief het logopedisch onder- zoek en de massavaccinatie, exclusief het in overweging zijnde exit-interview. Het is de overtuiging van de expertgroep dat met dit aantal van preventieve gezond- heidsonderzoeken op de schoolleeftijd een minimum grens is bereikt.

3.1.3 Leeftijdsgroepen
Om een betere waarborg te hebben dat er geen kinderen worden gemist voor PGO, stelt de Expertgroep voor in de toekomst uit te gaan van contactmomenten op basis van leeftijdsgroepen in plaats van groeps- c.q. klasgericht werken. Deze opvatting sluit aan bij de contactmomenten voor de zuigelingen ­ en kleuterperiode, die ook gebaseerd zijn op leeftijd.

3.1.4 Screening perceptief gehoorverlies2 De neonatale screening perceptief gehoorverlies OAE (Oto Acoustische Emissie) moet worden uitgevoerd bij kinderen tussen de 0 en 6 weken oud, waarbij de eerste meting plaats moet vinden in de eerste vier weken. Dit in verband met de mogelijke noodzaak tot herhaalde metingen. (maximaal drie metingen) De ideale situatie ontstaat wanneer de screening perceptief gehoorverlies gekoppeld kan worden aan een van de reguliere contactmomenten. De cliënt krijgt hierdoor met minder verschillende hulpverleners te maken. Door de keuze voor een huisbe- zoek is het hoogste bereik te behalen.

Voor koppeling van de screening aan een regulier contactmoment, komen alleen het eerste of tweede contactmoment in aanmerking. De overige contactmomenten vallen niet in de geadviseerde leeftijdsperiode. De expertgroep kiest voor het eerste contactmoment (4e tot 7e dag) met een optie de activiteiten die bij dit huisbezoek worden genoemd, in de toekomst mogelijk door een verzorgende met het 3e kwali- ficatieniveau (= MBO niveau) uit te laten voeren. De Expertgroep volgt daarbij het advies van de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK) vanuit de `Implementatiestudie Neonatale Gehoorscreening', waarin wordt gesteld dat de meting heel goed door het laagst mogelijke kwalificatieniveau, zijnde kwalificatieniveau 3 voor de eerste twee metingen, kan worden uitgevoerd.

De neonatale gehoorscreening kan echter alleen gekoppeld worden aan een regulier contactmoment wanneer de door de NSDSK gestelde eis ten aanzien van de uitvoe- ring van minimaal 150 metingen per persoon per jaar, nodig om voldoende deskun- digheid op te bouwen of te behouden, teruggebracht kan worden tot een aantal van minimaal 60. In de meeste gevallen heeft een verpleegkundige in de praktijk binnen de reguliere contactmomenten met veel minder nieuwe geboorten per jaar te maken dan de voor de gehoorscreening vereiste 150.

Wanneer uitgesproken wordt dat de eis van het minimum aantal uit te voeren me- tingen per persoon per jaar niet naar beneden toe kan worden bijgesteld, zal het uitvoeren van de gehoorscreening resulteren in een extra contactmoment, uitge- voerd door een aparte groep functionarissen speciaal voor dit doel. Dit contact- moment kan of wel in de thuissituatie plaats vinden, ofwel worden uitgevoerd op

2 "Implementatiestudie Neonatale Gehoorscreening NSDSK (M. Kauffman-de Boer, H. de Ridder Sluiter, T. Schuitema, N. Uilenburg, E. Vinks en TNO (K.van der Ploeg, C Lanting, K. Oudshoorn, P. Verkerk) NSDSK 2001"

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 10

het wijkgebouw middels een aparte zitting. Bij de laatstgenoemde optie zal er een lager bereik zijn.

De uitvoering van de neonatale gehoorscreening levert in combinatie met een be- staand contactmoment een extra tijdsinvestering op van tien minuten per eenheid. Daar zit de voorbereidingstijd bij in (voorlichting ouders met betrekking tot de screening / voorbereiden van de test etc., exclusief het eventueel oproepen van kinderen).

3.1.5 Preventief onderzoek leeftijdsgroep 13 jaar Het PGO ten aanzien van de leeftijdsgroep 13 jaar kan het best worden uitgevoerd op het moment dat de jeugdige al enige tijd deelneemt aan het voortgezet onder- wijs. In aanvang van het voortgezet onderwijs (klas 1) zijn de veranderingen voor de jeugdige nog te groot en hebben nieuwe sociale interactiepatronen nog te weinig kans gekregen vorm te krijgen om een reëel beeld van de ontwikkeling en het functioneren van de jeugdige te krijgen. Op LWOO (Leerweg Ondersteunend On- derwijs) / VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs) niveau ontstaat dit beeld eerder dan op HAVO/VWO niveau.

3.1.6 Betrokken discipline bij het Preventief onderzoek leeftijdsgroep 13 jaar Het PGO op 13 jarige leeftijd binnen het VMBO en het LWOO wordt uitgevoerd door een jeugdarts met ondersteuning van een assistente. Het PGO op het HAVO en VWO wordt uitgevoerd door een verpleegkundige. In de praktijk blijkt de problematiek van jeugdigen binnen VMBO / LWOO com- plexere van aard te zijn en vaker gepaard te gaan met gedragsstoornissen met mo- gelijke psychiatrische problematiek terwijl vragen binnen HAVO/VWO veel meer betrekking hebben op leefstijl en seksualiteit. Hieruit komt de inzet van de verschil- lende disciplines voort.

Aantal contactmomenten
Zowel in het advies van de beroepsverenigingen als in het gehanteerde budget neu- trale rekenmodel van Van Naem wordt uitgegaan van vijf contactmomenten ten aanzien van de jeugdgezondheidszorg 4-19 jaar,inclusief de screening spraak en taalstoornissen door de logopedist en de massavaccinatie, exclusief het in overwe- ging zijnde exitinterview. Het is de overtuiging van de expertgroep dat met dit aan- tal van preventieve gezondheidsonderzoeken een minimum grens is bereikt.

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 11

Bijlage 1: Samenstelling Expertgroep

· Dr. F.I.M. Pijpers / hoofd JGZ (GGD West-Brabant) ­ voorzitter Expertgroep
· Mw. Drs. E. Jens / hoofd JGZ (GGD Amstelland ­ Meerlanden) · Mw. Drs. H.W.M.Van Velzen / opleidingscoördinator TNO Preventie en Gezondheid
· Mw. A. Jansen / staffunctionaris JGZ (GGD Flevoland) · Mw. Drs. I. Steinbuch / sectormanager ouder & kind zorg (Thuiszorg Kempenstreek)
· Mw. A.M. Knoef / manager ouder & kind zorg (St. Thuiszorg Brabant Noord-Oost)

Contactmomenten basistakenpakket JGZ 0-19 jarigen / advies Expertgroep AreaConsult bv Pagina: 12