Gemeente Utrecht

Burgemeester brouwer wil raddraaiers bij voetballen preventief oppakken

Burgemeester mr. A.H. Brouwer van Utrecht gaat de gemeenteraad voorstellen het instrument van 'bestuurlijke ophouding' in te stellen voor ongeregeldheden bij grootschalige evenementen, zoals voetbalwedstrijden. Dat betekent dat onruststokers preventief kunnen worden opgepakt. Ook wil de burgemeester dat de KNVB risicowedstrijden met bezoekende buitenlandse voetbalclubs als zodanig benoemt en dat ook aan deze wedstrijden voorwaarden worden gesteld.

Feitenonderzoek

De politie heeft op verzoek van burgemeester Brouwer een feitenonderzoek gedaan naar de gebeurtenissen rond de wedstrijd FC Utrecht-Legia Warschau op 3 oktober jl. Daaruit blijkt onder meer dat er 72 personen zijn aangehouden. Zij worden allen door het openbaar ministerie bij de KNVB aangemeld voor een stadionverbod.

Verbeteringen

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de burgemeester opnieuw overleg gevoerd met het bestuur van FC Utrecht. Dit gesprek had het karakter van een goede evaluatie. Er zijn afspraken gemaakt over toekomstgerichte verbeterpunten. Zo zullen voor het einde van het jaar alle stewards een instructie voor veiligheidsfouillering hebben doorlopen, zullen stewards tijdens de wedstrijd op het veld staan met hun gezicht naar het publiek en zal de voetbalclub kort voor elke wedstrijd een veiligheidscontrole uitvoeren.

Supporters

Ook heeft de burgemeester gesproken met de supportersvereniging van FC Utrecht. In dit gesprek is in goede sfeer gesproken over de gebeurtenissen rondom de wedstrijd tegen Legia Warschau, over het convenant dat met de FC Utrecht is gesloten en waarin de verantwoordelijkheden over de gang van zaken binnen en buiten het stadion duidelijk zijn vastgelegd, over verrichtte aanhoudingen en over het vergunningenbeleid van de gemeente.

De supportersvereniging heeft naar aanleiding van de ongeregeldheden inmiddels zeven leden geroyeerd. De burgemeester ziet dit als een teken dat de supportersvereniging ook zelf grenzen stelt en meewerkt aan goede afspraken voor de toekomst.

Risicowedstrijd

Uit het gesprek met de FC Utrecht is het de burgemeester duidelijk geworden dat de KNVB alleen spreekt van een risicowedstrijd als de combiregeling van kracht is. De zogenoemde driehoek (overleg burgemeester, politie en openbaar ministerie) beoordeelt een wedstrijd op de mogelijke risico's in en om het stadion.

De burgemeester vindt dat de KNVB ook aan voetbalwedstrijden met bezoekende buitenlandse clubs voorwaarden moet stellen. Dergelijke wedstrijden moeten dan ook het predikaat risicowedstrijd krijgen van de KNVB en daaraan moeten zij conform de Nederlandse wedstrijden voorwaarden aan verbinden.

De burgemeester wil dit met de KNVB bespreken.

Privacyregeling

Uit de evaluatie is ook naar voren gekomen dat de huidige privacyregelgeving belemmerend werkt om raddraaiers uit het stadion te houden. De regelgeving staat het niet toe dat de politie rechtstreeks gegevens over dergelijke raddraaiers verstrekt aan de club, die dan tot een stadionverbod kan overgaan. De gegevens gaan nu van het openbaar ministerie naar de KNVB en dan naar de club. Het gaat dan bovendien slechts over mensen die strafbare feiten hebben gepleegd. Dit traject kost erg veel tijd.

De burgemeester vindt dat deze regeling gewijzigd moet worden.

Utrecht, 8 november 2002