Gemeente Papendrecht

Maquette Grote Kerk
Vanaf maandag 11 november is in de hal van het gemeentehuis een maquette te zien die de plannen uitbeeldt voor de toren van de Grote Kerk aan de Kerkbuurt. Omdat de toestand van de huidige toren abominabel is en renoveren van de toren vanwege constructiefouten in de toren (die tot scheurvorming zouden leiden na renovatie) geen optie is, wordt de toren gesloopt en krijgt de kerk een spits zoals die er in vroeger dagen ooit gestaan heeft.
De maquette is gemaakt door de deelnemers van de Hobbyclub voor Ouderen en is vanaf maandag 11 november opgesteld in de hal van het gemeentehuis. Volgens planning vindt maandag 25 november de aanbesteding van het werk plaats, waarna naar verwachting in januari of februari van het volgend jaar kan worden gesloopt. Vervolgens duurt het ca. zes maanden voordat de toren gereed is.

Ketelhaven landelijke toplocatie bouwnijverheid De gemeente Papendrecht behaalde onlangs met de Ketelhaven, Oosteind/De Kooy een eerste plaats in de ranglijst van economische toplocaties op het gebied van bouwnijverheid. De ranglijst is opgesteld door Bureau Louter en het weekblad Elsevier en brengt de op economisch gebied meest florerende vierkante kilometer in Nederland op verschillende bedrijfsmatige activiteiten in beeld. Na de tiende plaats op de ranglijst van 378 gemeentelijke websites scoort Papendrecht hiermee in korte tijd hoog in een landelijke ranglijst.
Wethouder Vogel is hier uiteraard blij mee: 'Prachtig dat het kleine Papendrecht tussen al die grote steden op nummer 1 staat. Deze notering is weliswaar vooral te danken aan een zeer groot bedrijf, Boskalis, maar zonder anderen tekort te willen doen en zonder de illusie compleet te zijn, dragen natuurlijk ook bouwnijverheidsbedrijven als Lingen Beton, Rietveld Bouw en Visser en Smit Hanab bij aan de waarde van het Oosteind. De revitalisering van het bedrijventerrein versterkt de positie van deze bedrijven alleen nog maar en natuurlijk blijven we in Papendrecht werken aan een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en op die manier dus ook aan voldoende werkgelegenheid voor onze inwoners. Al met al is het plezierig dat Papendrecht deze bedrijven in huis heeft; we kunnen dan ook trots zijn op de bedrijven in het algemeen en op deze eerste plaats in het bijzonder!'

Ondertekening convenant onderwijs AZC
Om de kinderen in de leerplichtige leeftijd die in het AZC verblijven de mogelijkheid te geven naar school te gaan (waarbij bedacht moet worden dat zij meestal niet naar reguliere scholen kunnen omdat deze groep leerlingen dikwijls onvoldoende Nederlands spreekt) is in Papendrecht een uniek samenwerkingsproject opgezet. Het Christelijk Nationaal Onderwijs (CNO) en het openbaar onderwijs van de gemeente Papendrecht zijn namelijk gekomen tot een school speciaal op het terrein van het asielzoekercentrum. Deze school is een dependance van de Anne Frankschool maar het CNO blijft medeverantwoordelijk. De dagelijkse gang van zaken rond de school wordt in een bestuurscommissie geregeld. In de bestuurscommissie nemen plaats de heer A. Snoep als vertegenwoordiger van het CNO-bestuur, de heer K.D.A. Haank als vertegenwoordiger van het gemeentebestuur, mevrouw J.S. van Biemen als ambtelijk secretaris, de directeur van de Anne Frankschool de heer C.J. Mookhoek en de algemeen directeur van het CNO, mevrouw J.A. Rietveld.
De afspraken rond de bestuurscommissie zijn vastgelegd in het Convenant AZC-school te Papendrecht. Ondertekening van het convenant door burgemeester De Bruin en de voorzitter van het CNO, de heer L.C.D.Lodder, vindt plaats maandag 11 november 2002 tussen 15.30 en 16.15 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. (Bij de ondertekening zijn verder aanwezig wethouder A. Vogel, mevrouw Rietveld, de heer Snoep, de heer Haank en nieuw bestuurslid de heer P. Kaptein.) Vertegenwoordigers van de pers zijn hierbij welkom.

Gladheidsbestrijding: gezamenlijke verantwoordelijkheid Jaarlijks zetten medewerkers van de gemeente zich in bij de bestrijding van gladheid. Ondanks het belang van snelle actie op dit gebied zijn de medewerkers niet in staat om overal tegelijk te zijn. Om de gladheidsbestrijding efficiënt te laten verlopen, wordt een prioriteitenlijst gebruikt (vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders) waarin de volgorde van de te strooien routes is vastgelegd. Die ziet er als volgt uit:
1 doorgaande verbindings- en busroutes

2 wijkontsluitingswegen

3 wijkontsluitende paden en schoolfietspaden
4 belangrijke woonstraten

5 overige fietspaden

6 voetgangersgebieden nabij openbare gebouwen en markt.
Juist omdat de gladheidsbestrijders niet overal direct ter plekke kunnen zijn, wordt hierbij een beroep gedaan op de inwoners om zich bij gladheid aan de weersomstandigheden aan te passen. Ook wordt gevraagd om in voorkomende gevallen de eigen stoep sneeuw- en ijsvrij te houden en zonodig anderen (die daartoe zelf niet in staat zijn) daarbij behulpzaam te zijn. Hiervoor wordt op de gemeentewerf, tegen kostprijs, strooizout ter beschikking gesteld.

Nieuwe gemeentegids
Momenteel wordt de nieuwe gemeentegids van Papendrecht huis-aan-huis bezorgd. De gemeentegids wordt jaarlijks geactualiseerd en in een oplage van ca. 15.000 exemplaren in de gemeente verspreid. De gids staat dit jaar in het teken van het centrum. Wie wijzigingen of nieuwe vermeldingen voor het jaar 2003 door wil geven, kan gebruik maken van de bon in de gemeentegids.

Informatie-avonden centrum
In hotel Mercure vindt maandag 11 november om 20.00 uur een informatieavond plaats voor de ondernemers in het centrumgebied. Een dag later, dinsdag 12 november, wordt om 20.00 uur in hotel Mercure een informatieavond gehouden voor bewoners van de Constantijn Huygenslaan en de Veerweg over de bebouwing van het voormalig busstation te Papendrecht.
De ondernemers worden maandag 11 november geïnformeerd over het voorlopig ontwerp winkelcentrum De Meent (dit is een nadere uitwerking van de eerste presentatie). De heer J. Scheffer van AGS architecten & planners presenteert het voorlopig ontwerp aan de hand van een presentatie en de maquette. Wat betreft de tijdelijke huisvesting van de winkels op De Meent, komen aan de orde de locaties, inrichting van het tijdelijk winkelcentrum en de procedure. Na de presentaties is er gelegenheid reacties te geven.
Eind april hield de gemeente onder de bewoners van de Constantijn Huygenslaan en de Veerweg een enquête over de bebouwing van het voormalig busstation. Op basis van de uitslag van de enquête heeft de gemeente een nieuwe voorkeursvariant voor het gebied gemaakt. In overleg met de werkgroep Constantijn Huygenslaan/Veerweg is deze variant verder uitgewerkt en voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Dinsdag 12 november worden de bewoners geïnformeerd over deze voorkeursvariant, waarbij rekening gehouden is met wensen van de bewoners. Ook is het de bedoeling dat de tijdelijke huisvesting van de winkels van De Meent aan de orde komt.

Commissie Rommeldam organiseert weer Kerst Rommeldam Op woensdagmiddag 11 december vindt de traditionele Kerst-Rommeldam voor kinderen van 6 t/m 12 jaar plaats. Deze dag begint om 13.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen. De locatie is wederom jeugdcentrum Interval, gelegen aan de Lange Tiendweg 8a te Papendrecht. Dit jaar kunnen de kinderen o.a. de volgende creaties maken: strijkkralen, kransen, kerstkaarten, figuurzagen, kerstboom versieringen, kerstkleerhanger en nog veel meer. Deze activiteiten zijn om 16.00 uur afgelopen. Van 16.00 uur tot 17.00 wordt een kerstfilm gedraaid. De kosten voor deze creatieve activiteit zijn slechts 1,70. De kinderen mogen alle gemaakte spullen mee naar huis nemen. Vooraf opgeven is niet mogelijk, de kinderen kunnen op de dag zelf een activiteitenkaart aan de balie kopen. Voor de liefhebbers is er aansluitend een kerstgourmet. Dit begint om 17.00 uur en is omstreeks 18.30 uur afgelopen. De kosten hiervoor bedragen 2,50 per persoon. Tijdig een kaartje kopen is aan te bevelen, want er kunnen zich maximaal 60 kinderen opgeven. De laatste jaren waren de kaarten hiervoor zo weg, dus wees er snel bij. De kinderen moeten zich voor 4 december opgeven. De kaartjes kunnen niet telefonisch gereserveerd worden, maar moeten direct betaald worden bij het inschrijven.
Men is op dit moment hard op zoek naar de volgende materialen: kerstspullen, kerstservetten, kerstplaatjes enz. Mensen die deze materialen over hebben, worden vriendelijk verzocht deze af te geven bij het jeugdcentrum.