FNV

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/pageId/6841/instanceId/8888/itemId/6805/

"Hoogstens noodplan bij Najaarsoverleg"

De FNV gaat bij het Najaarsoverleg met het kabinet op 28 november geen meerjarige afspraken maken over loonmatiging. Een akkoord dat alleen 2003 omvat - het zogeheten smalle pakket zonder WAO-afspraken - is niet uitgesloten op voorwaarde dat het kabinet de verslechteringen bij onder andere de Melkertbanen, de minima en het spaarloon intrekt.

De FNV wil voor dit noodpakket zo snel mogelijk met de verantwoordelijke ministers het overleg hervatten.

Dat is de uitkomst van de federatieraad van de FNV waarin de 14 FNV-bonden zijn vertegenwoordigd. Zij beoordeelden de pakketten, waar het kabinet dit weekeinde mee kwam, als onvoldoende. Het brede pakket, waarin meerjarige afspraken over loonmatiging gekoppeld zijn aan de invoering van een nieuw WAO-stelsel in 2005 is volgens de FNV geen begaanbare weg.

"Hier waren we het snel over eens", aldus De Waal. "De verslechteringen in de WAO zijn niet-sociaal en daarom onacceptabel. Er zit onder voorwaarden slechts een noodpakket in."

Kabinet, werkgevers en werknemers bespraken vrijdag en zaterdag de mogelijkheden om op 28 november bij het Najaarsoverleg een groot sociaal akkoord te sluiten. In zo n akkoord zouden alle partijen, net als bij het Akkoord van Wassenaar in 1982, verregaande afspraken maken over de loonontwikkeling, sociale zekerheid en het arbeidsmarktbeleid.

Het kabinet is onder invloed van de economische tegenwind erg gebrand op loonmatiging en wil de CAO-lonen niet meer laten stijgen dan de prijzen (inflatie).

Het kabinet bood werkgevers en werknemers de keuze uit twee pakketten. In de eerste smalle variant worden er alleen afspraken gemaakt voor het volgend jaar. Het in de steigers zetten van een nieuw WAO-stelsel - waartoe werkgevers en werknemers binnen de Sociaal-Economische Raad een akkoord sloten - wordt dan over de verkiezingen heengetild.

Dat laatste was niet het geval bij het zogeheten brede pakket. Deze variant voorzag niet alleen in loonafspraken voor de periode na 2003 maar ook in de invoering van een volgens de FNV uitgekleed en verslechterd WAO-stelsel.

De vakcentrales lieten zaterdag al weten teleurgesteld zijn in de toezeggingen van het kabinet op het punt van de WAO. In het stelsel dat de sociale partners voorstaan, hebben alleen nog mensen die volledig en onomkeerbaar arbeidsongeschikt zijn recht op een WAO-uitkering. Deze mensen, die vrijwel geen kans meer hebben om aan de slag te komen, krijgen een hogere uitkering dan nu.

De ministers De Geus en Hoogervorst wilden dit pas doen onder de voorwaarde dat de totale instroom in de WAO met 25.000 per jaar afneemt. Hetzelfde geldt voor het afschaffen van de WAO-boetes die werkgevers nu nog betalen.

Ander heikel punt vormt de zogeheten partnertoets waar gedeeltelijk arbeidsongeschikten mee te maken krijgen als er voor hen onverhoopt geen passende baan wordt gevonden. Zij vallen na de WW-periode terug op de IOAW, een uitkering op bijstandsniveau. Het kabinet wil bij de vaststelling van de uitkeringsbedragen ook het inkomen van de partner meenemen. Dit is in strijd met het SER-plan waarbij de partnertoets geheel achterwege blijft.

Als de partnertoets inderdaad wordt toegepast krijgen gedeeltelijk arbeidsongeschikten, die een partner hebben met een inkomen boven het minimum, geen enkele uitkering. De FNV voorziet voor deze categorie grote financiële en sociale problemen.

Op het punt van de pensioenen werd dit weekend wel enige vooruitgang geboekt. Het voortbestaan van de huidige spaarloonregeling is vooralsnog onzeker omdat het kabinet daar onvoldoende geld voor vrijmaakt.

De FNV wil verder nog afspraken over de inkomenspositie voor mensen die langdurig op het sociaal minimum zitten. Het geld dat hiervoor was gereserveerd wil het kabinet nu gebruiken voor het arbeidsmarktbeleid. Ook moet volgens de FNV het zogeheten anti-cumulatiebeding van tafel. Met dit beding worden, anders dan nu, financiële regelingen in een sociaal plan, gekort op de WW-uitkering van ontslagen werknemers.

11 november 2002