Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IH. 2002/1506
datum
11-11-2002

onderwerp
Vragen leden Mastwijk en Atsma (beiden CDA) over dure groenten TRC 2002/9338

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op vragen gesteld door de leden Mastwijk en Atsma (beiden CDA) over dure groenten.

datum
11-11-2002

kenmerk
IH. 2002/1506

bijlage

1
Ja.

2, 3 en 4
Prijzen en prijsopbouw in de agrosector zijn vaak onderwerp van discussie én van onderzoek. Deze onderwerpen hebben dan ook mijn aandacht. Belangrijke taak voor de overheid is daarbij inzicht ten algemene te verschaffen in factoren en ontwikkelingen die van invloed zijn op de prijsopbouw en evt. marktmacht.
Zo heeft het LEI in opdracht van LNV in 2000 een studie naar deze prijsopbouw verricht. Deze LEI-studie 'Prijzenswaardig, prijzen en prijsopbouw in de agrokolom' is 12 juli 2000 aan de Tweede Kamer aangeboden.
Eén van de conclusies van die studie was dat juist voor groenten en fruit het aandeel van de tuinders in de consumentengulden was gestegen van 35% in 1990 naar 40% in 1997.
Een andere conclusie van de studie was dat er op elk niveau in de kolom ondanks fusies en samenwerkingsverbanden (nationale of internationale) concurrentie is en dat de productiviteitsontwikkeling per schakel sterk bepalend is voor de aandelen in de consumentengulden.

Bij mij bestaat de indruk dat er in de geledingen van de nationale en internationale tuinbouwkolom nog steeds voldoende concurrentie is, ook tussen de supermarktconcerns onderling. Ik deel dan ook niet de mening van het Bedrijfschap voor de Groothandel en de Tussenpersonen in Groenten en Fruit dat meer concurrentie tussen supermarkten het probleem van hoge prijzen kan oplossen.

Mij zijn geen serieuze signalen over prijsafspraken binnen de kolom bekend. Inschakeling van de Nederlandse Mededingingsautoriteit ligt voor mij derhalve niet voor de hand.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Mastwijk en Atsma (beiden CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over dure groente. (Ingezonden 1 november 2002)

1
Heeft u kennisgenomen van de artikelen 'Groente duur door supers' en 'Telers vrezen voor bestaan ondanks hoge prijzen supers'? 1

2
Deelt u de mening dat er behoefte is aan meer inzicht in de opbouw van prijzen in de plantaardige sector (bijvoorbeeld met betrekking tot de prijsopbouw van groenten)? Zo ja, kunt u in dit proces een rol spelen?

3
Zijn u de signalen bekend dat er sprake zou kunnen zijn van prijsafspraken binnen de kolom? Zo ja, is er aanleiding om de Nederlandse Mededingingsautoriteit in het kader van het mededingingsvraagstuk om een onderzoek te vragen?

4
Bent u met het Bedrijfsschap Groothandel Groente en Fruit (BGGF) van mening dat meer concurrentie tussen supermarkten het probleem van de hoge prijzen kan oplossen?

1 Zie Algemeen Dagblad, 29 oktober jl. en De Telegraaf van 30 oktober jl.

up Reageren
Homepage

---