EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Uitstel van piekgeluidenmaatregel blijft noodzaak

Minister De Boer van Verkeer en Waterstaat liet deze week weten dat hij ernaar streeft om de stimuleringsmaatregel voor geluidsarme voertuigen uiterlijk halverwege 2003 in werking te laten treden. EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn blij dat de minister de noodzaak van deze maatregel erkent. EVO, KNV en TLN blijven er echter bij de minister op aandringen om de periode, waarbinnen de ondernemers het huidige materieel moeten vervangen door fluistermaterieel, met drie jaar te verlengen.

Vanaf 1 december 2004 moeten de detailhandel en ambachtsbedrijven voldoen aan vastgestelde geluidsnormen bij het laden en lossen in de avonduren (tussen 19.00 en 21.00 uur). Ook transportbedrijven krijgen met deze regelgeving te maken. Omdat winkels steeds langer openblijven, verschuift de bevoorrading naar de avonduren. Door de Piekgeluiden-maatregel moeten bedrijven geluidsarmer materieel aanschaffen. De ministeries van VROM, EZ en V&W werken al sinds juli 2001 aan een stimuleringsmaatregel om de marktimplementatie van dit materieel te versnellen.

Volgens De Boer is de stimuleringsmaatregel noodzakelijk om de marktvraag naar deze producten te laten toenemen. Dit heeft ook weer een gunstig effect op de prijs. Zonder deze maatregel is het voor de detailhandel en ambachtsbedrijven nu nog onmogelijk om aan alle in 2004 gestelde normen te kunnen voldoen. Daarnaast heeft iedere ondernemer ook te maken met de afschrijving van het materieel. Om in december 2004 aan de gestelde geluidsnormen te kunnen voldoen, moet de ondernemer niet alleen het huidige materieel binnen twee jaar vervangen, maar ook een behoorlijke financiële investering doen. Voor velen is dit niet haalbaar binnen de gestelde termijn.

EVO, TLN en KNV dringen dan ook aan op uitstel van de Piekgeluiden-maatregel tot minstens 2007.

Terug ...