Openbaar Ministerie

Jubileumuitzending Opsporing Verzocht

---

Hieronder het persbericht dat de Avro heeft uitgegeven over het jubileum:

Persbericht jubileumuitzending

MAANDAG 11 NOVEMBER JUBLIEUMUITZENDING 'TWINTIG JAAR OP- SPORING VERZOCHT'

De eerste uitzending was op 15 november 1982. Nu twee decennia later is Opsporing Verzocht niet meer weg te denken uit de maandagavondprogrammering van Nederland 1. Op maandag 11 november zal de 'Tien uur-uitzending' geheel in het teken staan van twintig jaar Opsporing Verzocht. Onder leiding van de huidige presentator Frits Sissing zullen oud-presentatoren Will Simon, Catherine Keyl, Jan Scholtens en Nelleke van der Krogt de kijker meenemen door '20 jaar Opsporing Verzocht'.
De eerste aflevering, gepresenteerd door Jaap van Meekren en Will Simon, bracht veel teweeg in Nederland. Het programma zou buitenlanders stigmatiseren en kijkers aanzetten tot het spelen voor eigen rechter. Maar al snel luwde de kritiek en keken elke maand bijna drie miljoen kijkers naar deze toentertijd vooruitstrevende televisie. Toen al werd ruim één derde van de zaken die in Opsporing Verzocht behandeld werd opgelost, in tegenstelling tot het landelijk percentage van 14 %.
Door de nauwe samenwerking tussen politie, justitie en de AVRO kan Opsporing Verzocht zich de afgelopen twintig jaar beroepen op aansprekende resultaten. Geruchtmakende zaken werden dankzij tips van kijkers naar Opsporing Verzocht, ook wel het grootste landelijke buurtonderzoek genoemd, opgelost. Recente voorbeelden daarvan zijn de moord op Rowena Rikkers, het meisje van Nulde en Maartje Pieck. In sommige gevallen was zelfs de 'dreiging van uitzending' voldoende aanleiding voor daders om zich vóór landelijke uitzending aan te geven.
Maandag 11 november 2002 zal de tweede uitzending (22.00 uur) van Opsporing Verzocht een speciale zijn. Tezamen met Frits Sissing zullen Will Simon, Catherine Keyl, Jan Scholtens en Nelleke van der Krogt onder andere de start van het programma, geruchtmakende zaken en de veranderingen die het programma hebben gemaakt tot het huidige succes bespreken. Aan de hand van archiefbeelden en persoonlijke herinneringen zal duidelijk worden welke plaats Opsporing Verzocht in het leven van de oud-presentatoren én de Nederlandse televisie inneemt.
De jubileumuitzending '20 jaar Opsporing Verzocht' zal op maandag 11 november ca. 22.00 uur worden uitgezonden door de AVRO op Nederland 1. De 'zeven uur-uitzending' betreft een reguliere uitzending van Opsporing Verzocht. U als kijker kunt daar ook aan bijdragen.
Misschien heeft u al jaren een vraag over het programma, een vraag die u altijd al eens had willen stellen. Dat kan nu. Stuurt u uw vraag op naar Opsporing Verzocht, Postbus 2, 1200 JA in Hilversum of via e-mail naar opsporing.verzocht@avro.nl. En wie weet wordt uw vraag op 11 november dan behandeld.