MERCER HUMAN RESOURCE

Multinational pooling onderzoek toont grote verschillen

. Enorme verschillen per land in winstgevendheid . Actief pool management vereist om de opbrengsten te verbeteren . Kosten lager indien premievolumes hoger

Amstelveen, 11 november 2002
Bedrijven kunnen de winstgevendheid van hun multinational pools aanzienlijk verbeteren wanneer ze deze actief beheren, aldus de conclusie van een onderzoek door Mercer Human Resource Consulting. Het onderzoek (300 pools voor 158 multinationals, 91 landen) toont aan dat de opbrengsten uit pooling aanzienlijk kunnen verschillen: hetgeen aangeeft dat poolmanagement de nodige aandacht vereist.

Winstgevendheid
Uit de studie blijkt dat Nederland een gemiddeld surplus genereert tot 5%. Dit lage percentage wordt mede verklaard door het zeer hoge lokale dividend van ruim 35%. 'Nederlandse contracten zorgen voor stabiliteit in een multinational pool,' volgens Janine van den Nieuwenhuysen, worldwide partner bij Mercer. 'Hoge premievolumes en type verzekeringsrisico verbeteren de risicospreiding binnen een multinational pool.'
Zuid-Korea genereerde het hoogste surplus, met een gemiddeld dividend van 21% van de premies. Overige landen die hoog scoorden zijn onder meer Ierland (20%), Griekenland (18%) en Argentinië (16%). De VS scoorden eveneens hoog, met een gemiddelde dividend van 15%. Schrijnend is daartegenover Groot-Brittannië het gemiddelde tekort kende van -28% van de premies.

Ook worden in het onderzoek enorme verschillen blootgelegd tussen de winstgevendheid van de in de pool opgenomen contracten. Het totale schadecijfer voor ziektekostenbeleid bedroeg 80%. Dit cijfer varieerde van 20% in Zwitserland tot 96% in Brazilië. Het totale schadecijfer voor levensverzekeringen bedroeg 56%, variërend van 5% in Hongarije tot 97% in Porto Rico.

Risicospreiding
'Op basis van de huidige documentatie zouden multinationals de landen en de risicospreiding in hun pools opnieuw onder de loep moeten nemen. Sommige landen, zoals Ierland en Griekenland, blijken een veel groter potentieel te bieden voor pooling en zijn indien ze tot op heden niet in de pooling zijn opgenomen, zeer zeker de moeite van het overwegen waard,' aldus Yvonne Sonsino, Principal bij Mercer Europa. 'Bedrijven die Groot-Brittannië in hun pool hebben, zouden hun geschiedenis tot dan toe eens goed moeten bekijken. Door de enorme concurrentie op de plaatselijke markt, zijn de extra marges die hier door pooling te winnen zijn naar alle waarschijnlijkheid maar klein.'

Provisie
De provisiebetalingen verschillen van 1% tot meer dan 12% van de premies. De laagste tarieven vinden wij terug in Denemarken, Finland en Zwitserland, terwijl Argentinië en Taiwan de hoogste tarieven hebben. Daartussen bedragen de provisies in Groot-Brittannië en Duitsland bijvoorbeeld 3% en die in de VS en Australië 8%. De Nederlandse tarieven bedragen 4%.

Resultaatgericht
De totale kosten van de poolingnetwerken, waaronder de kosten van de risico's inclusief de administratiekosten vallen, nemen af naarmate het totale premievolume van de pool toeneemt.
'Uit ervaring blijkt, gestaafd door het onderzoek, dat een pro-actieve benadering zijn vruchten zal afwerpen. Te denken valt aan de uitbreiding van de pools met lucratieve lokale contracten, het samenvoegen van pools en herverzekering via een captive,' volgens Janine van den Nieuwenhuysen.


-Einde-

Opmerkingen voor de redactie:

Afzender van dit persbericht is Mercer Human Resource Consulting Mercer Human Resource Consulting is een mondiaal bedrijf dat werkt aan het optimaliseren van werkgever-werknemersrelaties bij zijn klanten. Mercer is bij veel organisaties in Nederland vooral bekend om zijn advies ten aanzien van pensioenen en employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 13.000 werknemers in 40 landen in dienst. In Nederland werken ruim 400 mensen (Amstelveen, Rotterdam en Velp). Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, dat aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC).

Contactpersonen
Janine van den Nieuwenhuysen, tel. 020 431 3772, janine.van.den.nieuwenhuysen@mercer.com
Marique Heydeman, tel. 020 431 3784,
marketing.communicatie@mercer.com

BIJLAGE

Mercers onderzoek naar multinationale pooling is gedurende 2002 uitgevoerd en gebaseerd op gegevens vanaf 1993 tot en met 2001. Voor een overzicht van de belangrijkste bevindingen, verwijzen wij u naar www.mercerHR.com.

De meest winstgevende en de minst winstgevende landen voor multinationale pooling

Land               Premie (in USD miljoen)     Surplus (% van de premies)

Zuid-Korea                    2,3                        21
Japan                        26,5                        12
Griekenland                  65,2                        18
Argentinië                    7,3                        16
VS                           25,6                        15
Oostenrijk                   23,2                        13
Ierland                      23,8                        20
Nederland                   294                           0,41
Groot-Brittannië            100,5                       -28
Bahamas                       1,4                       -34
Cyprus                       50,6                       -95
11 nov 02 00:01