Rijksvoorlichtingsdienst

Afbeelding: SER-gebouw te Den Haag 10 nov 2002
DE GEUS: 'AFSPRAKEN VAN CRUCIAAL BELANG'

De verkennende besprekingen voor het Najaarsoverleg hebben twee mogelijke pakketten met afspraken opgeleverd. Minister De Geus (SZW) hoopt dat het lange-termijn-pakket steun krijgt.

Vrijdag en zaterdag is er verkennend overleg geweest met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Gelet op de economische situatie vindt het kabinet het maken afspraken van 'cruciaal belang'. Dat schrijft minister De Geus in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij verslag doet van het verkennend overleg.

Volgens minister De Geus is het verkennend overleg bedoeld om een 'go' of een 'no go' besluit te nemen: "Je kijkt of je wel of niet doorgaat om tot een Najaarsakkoord te komen." Naast De Geus namen ook staatssecretaris Rutte (SZW) en minister Hoogervorst en staatssecretaris Van Eijck (beiden Financiën) deel aan de gesprekken.

Twee pakketten
De verkennende besprekingen hebben tot nu toe twee pakketten met mogelijke afspraken opgeleverd: een 'breed pakket' voor de lange termijn en een 'brugpakket' voor de korte termijn. Maandag moet blijken of er bij alle deelnemers steun is voor het brede pakket.

Breed pakket (lange termijn):

-loonontwikkeling op het niveau van de inflatie
-lastenverlichting door een jaarlijkse premieverlaging voor werkgevers en werknemers van in totaal 500 miljoen vanaf 2003
-WAO: in 2005 worden de werkgeversboetes afgeschaft en de uitkeringen verhoogd (als eind 2005 blijkt dat de WAO-instroom is gedaald)
-afspraken over het pensioenstelsel

-het scheppen van 10.000 banen in de laagste loonschalen (omzetten van ID-banen in reguliere banen)

'Brugpakket' (korte termijn):

-afspraken over een trendbreuk in de loonontwikkeling
-lastenverlichting à 500 miljoen in 2003

Spaarloon
Het kabinet streeft ernaar om de spaarloonregeling gefaseerd af te bouwen. Het spaarloon wordt dan stapsgewijs vervangen door een zogenoemde levensloopregeling. Daarin is het mogelijk om tijd te sparen ten behoeve van zorgtaken of de eigen ontwikkeling. Deze week bespreekt het kabinet het Belastingplan 2003 met de Tweede Kamer. Dan wordt ook duidelijk of de spaarloonregeling wel of niet wordt afgeschaft.

Zie ook:
Lonen stijgen dit jaar met 3,8% (8 november 2002)