Technische Universiteit Delft

Land administration
11 november 2002 | 13.30 uur
hr. A. Mulolwa | Master of science ITC.
promotoren | Prof.dr.ir. M.J.M. Bogaerts (em (2001) hgl. fac CiTG) en prof.dr.mr. J. de Jong (fac CiTG)

Integrated land delivery: towards improving land administration in Zambia.

Land registration
11 november 2002 | 16.00 uur
hr. J.A. Zevenbergen | geodetisch ingenieur en meester in de rechten. promotoren | Prof.dr.ir. M.J.M. Bogaerts (em (2001) hgl. fac CiTG) en prof.dr. mr. J. de Jong (fac CiTG)

Systems of Land Registration - Aspects and Effects.
Kadasters vormen een belangrijk onderdeel van grondboekhoudingsystemen. Primair doel van zulke systemen is de rechtszekerheid van eigenaren van onroerend goed (grond en gebouwen) en van een mogelijke koper te vergroten of zelfs te garanderen. Het proefschrift behandelt de invloed van technische, juridische en organisatorische aspecten en hun onderlinge relaties op het functioneren van grondboekhoudingsystemen.
In de literatuur wordt regelmatig slechts een deel van het
grondboekhoudingsysteem bestudeerd, en wordt veel met vereenvoudigde, één-dimensionele indelingen gewerkt. In dit onderzoek is echter uitgegaan van de systeembenadering, waarbij het geheel centraal staat. Er is een meervoudig casestudie-onderzoek verricht in Nederland, Indonesië, Oostenrijk en Ghana, waarbij het daar functionerende grondboekhoudingsysteem is beschreven en bestudeerd.
Meer nog dan verwacht blijkt het succes van een grondboekhoudingsysteem niet aan één van de disciplinaire aspectsystemen (technisch, juridisch of organisatorisch) toe te schrijven, maar ligt het succes in hun onderlinge samenhang. Daarbij blijkt dat vergelijkbare functies (nodig om het doel te bereiken) in verschillende landen middels uiteenlopende taken worden gerealiseerd, waarbij ook de verdeling van de taken over de betrokken organisaties duidelijk uiteen loopt. De belangrijkste drie functies hebben als basis gediend voor het dynamische model dat is ontwikkeld in aanvulling op het meer informatie-gerichte statische model.
Gebleken is dat een interdisciplinaire, systeembrede blik op de grondboekhouding van groot belang is.