VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW betreurt blokkade meerjarig akkoord

VNO-NCW betreurt blokkade meerjarig akkoord loonmatiging

DEN HAAG, 11 NOVEMBER VNO-NCW betreurt het dat de FNV een meerjarig akkoord gericht op economisch herstel van de hand wijst. Tegelijkertijd is de ondernemingsorganisatie positief dat in elk geval voor 2003 wel een akkoord over loonmatiging mogelijk is. Aangezien het CNV wel bereid is om na te gaan of een breed akkoord nog mogelijk is, moet volgens voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW worden geprobeerd om toch een meerjarige afspraak te maken.

Met het wegvallen van een meerjarige sociale afspraak, wordt de invoering van een nieuw stelsel voor de WAO weer een jaar doorgeschoven. Dat vindt VNO-NCW een slechte zaak. Gelukkig is het kabinet bereid om in een éénjarige afspraak af te zien van de verplichting voor werkgevers om zieke werknemers 2 jaar door te betalen. Hiermee doorgaan zou volgens Schraven een eenzijdig begin zijn, ten laste van bedrijven, van een nieuw stelsel voor arbeidsongeschiktheid.

VNO-NCW wil snel nagaan of de opstelling van het CNV toch nog zicht biedt op een breed, meerjarig akkoord. Zo niet, dan moet zo snel mogelijk een akkoord voor 2003 worden gesloten. Maar matigen gedurende één jaar is onvoldoende om in de loonkosten een substantiële trendbreuk naar beneden te bereiken, aldus Schraven. Dat is economisch dringend noodzakelijk, zo lieten alle partijen de afgelopen dagen tijdens het overleg weten. De FNV kiest de inflatie als bovengrens voor de loonstijging.

Ook het kabinet moet op enige punten over de brug komen. Zo is de spaarloonregeling veel te ver uitgekleed. Ook moet in een éénjarig akkoord volgens Schraven met het kabinet worden afgesproken hoe de pensioenproblematiek op verantwoorde wijze kan worden opgelost. En er moeten gezamenlijke afspraken komen over een helder en realistisch toezichtbeleid. Geen paniekvoetbal op basis van de dagkoers op de Amsterdamse beurs, aldus de voorzitter van
van VNO-NCW.

11 nov 02 18:30