Rijksvoorlichtingsdienst

VN-logo 11 nov 2002
NEDERLAND POSITIEF OVER NIEUWE IRAK-RESOLUTIE

De Nederlandse regering verwelkomt de nieuwe Veiligheidsraadresolutie over Irak. Dat schrijft minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Veiligheidsraad stemde op 8 november unaniem in met een nieuwe resolutie over de inspectie op massavernietigingswapens in Irak. De resolutie geeft Irak een week de tijd om de voorwaarden voor de hervatting van de wapeninspecties te accepteren.

Met de aanscherping van het inspectieregime (vastgelegd in resolutie 1441) moeten volgens De Hoop Scheffer de wapeninspecteurs hun inspecties efficiënt, op korte termijn en zonder beperkingen kunnen uitvoeren. De minister wijst daarbij op een aantal bijzondere bepalingen van de resolutie. Zo mogen de inspecteurs Irakese staatsburgers in of buiten Irak horen buiten de aanwezigheid van Irakese overheidswaarnemers. Ook moet Irak de inspecteurs onbeperkt toegang verlenen tot alle locaties, inclusief de presidentiële paleizen van Saddam Hoessein. Na inspectie bestaat de mogelijkheid om locaties te bevriezen, zodat er niets verwijderd of veranderd kan worden.

De Nederlandse regering ziet in de onderhandelingen in de Veiligheidsraad en in het bereikte resultaat een duidelijk bewijs dat de Verenigde Staten de kwestie Irak via de VN willen oplossen. Het feit dat de raad unaniem met de resolutie heeft ingestemd heeft de internationale druk op Irak verhoogd om de resoluties van de Veiligheidsraad na te komen. Nederland vindt dan ook dat Irak deze laatste kans moet grijpen. Dit is de enige manier om vreedzame wijze een einde te maken aan de door Veiligheidsraad vastgesteld bedreiging van de internationale vrede en veiligheid, aldus De Hoop Scheffer in de brief aan de Kamer.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer

Zie ook:
Brede internationale consensus over Irak
(1 oktober 2002)