Nieuw-Vlaamse Alliantie


PAARS-GROEN PAKT PARTNERGEWELD NIET AAN (11/11/02)

De N-VA sluit zich aan bij de vraag van de vrouwenbeweging tot verhoogde aandacht voor intrafamiliaal geweld.

Kamerlid Geert Bourgeois heeft de ministers van justitie en van binnenlandse zaken reeds herhaaldelijk geïnterpelleerd. Hij dringt er reeds lang op aan dat deze onderschatte vorm van geweld een prioriteit zou worden voor politie en parket.

Dit is nog altijd niet zo. De politie weigert in veel gevallen tussenbeide te komen, laat staan een PV op te maken. Slachtoffers worden wandelen gestuurd met de dooddoener dat het om een burgerlijke zaak gaat. Dit leidt regelmatig tot een escalatie van geweld, vaak met ernstige verwondingen of zelfs de dood tot gevolg.

De minister van justitie kan zelfs, i.t.t. Nederland, geen cijfers geven over deze vorm van criminaliteit. Bovendien gaan de parketten vaak tot seponering over: de seponeringscode REL (relationeel) is overbekend.

Tot nu toe drong de N-VA tevergeefs aan op een richtlijn om in het vervolgingsbeleid prioriteit te geven aan deze vorm van criminaliteit. Ook de minister van binnenlandse zaken blijft in gebreke zowel in het nationale als het lokale veiligheidsbeleid.

De N-VA beweert niet dat er telkens moet vervolgd worden en dat bij vervolging automatisch gevangenisstraf moet uitgesproken worden. Bemiddeling en taakstraffen zijn veelal aangewezen.

Er moet een gamma van maatregelen komen:


·
gespecialiseerde politie die kan bemiddelen en niet noodzakelijk repressief optreedt


·
een andere mentaliteit bij de parketten, met grote aandacht voor bemiddeling in strafzaken


·
Tenslotte moet nagedacht worden over onmiddellijke gerechtelijke reactie, zoals in de VS, waar problem solving courts binnen 24 uur optreden.

Het is tekenend voor paars-groen dat er na meer dan drie jaar geen echte aanpak is van dit zwaarwichtig maatschappelijk probleem.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter en kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: geert.bourgeois@n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen