Nederlandse Vereniging van journalisten


11/11/2002 NVJ Algemeen

Reporters Respond helpt gevangen journalist Duvanov

De Nederlandse journalistenorganisatie Reporters Respond (waarin de NVJ deelneemt) probeert de gevangengenomen Kazakchstaanse journalist en mensenrechtenactivist Sergej Duvanov (foto) te helpen. Hij is voor de zevende dag in honger- en dorststaking en heeft laten weten tot het einde door te gaan. Vandaag zou men hem voedsel hebben toegediend. Hij mag geen bezoek ontvangen. Een aantal leden van een comité ter vrijlating van de journalist is uit solidariteit ook in hongerstaking gegaan.

Op de dag dat Duvanov naar de VS zou reizen om over de mensenrechten in zijn land te spreken, werd hij opgepakt wegens belediging van president Nazarbayev in een internetartikel waarin Duvanov de president en diens omgeving beschuldigt van corruptie. De journalist wordt officeel ook verdacht van verkrachting van een minderjarig meisje, waar in het land maximaal 10 jaar op staat. Hij ontkent alle beschuldigingen. Ook politieke activisten noemen de beschuldigen verzonnen. Eerder dit jaar is Duvanov al eens door onbekenden in elkaar geslagen.
Groen Links is gevraagd actie te ondernemen in verband met het komende staatsbezoek van President Nazarbayev aan Nederland, ter gelegenheid waarvan op 27 november een gala-bijeenkomst in het Haagse paleis Noordeinde staat gepland.