FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


Jaarplan 2003: Marktplaatsen verder uitgebouwd (11-11-02)

FloraHolland verwacht voor 2003 een omzetgroei van vier procent bij een marktaandeel van 53,5 procent. Uitgangspunt is een omzet van bijna 2 miljard euro. Oorzaak van de verwachte omzetstijging is een volumegroei van drie procent en een beperkte prijsstijging. Ook voor het Bemiddelingsbureau wordt in 2003 een flinke groei, namelijk 7 procent, verwacht, zo blijkt uit het Jaarplan 2003 van FloraHolland. In dat Jaarplan is voor het eerst vestiging ZON opgenomen. Deze marktplaats werd eerder dit jaar geïntegreerd in FloraHolland.

Voor 2003 is door FloraHolland een totale omzet begroot van 1.992 miljard euro. De totale opbrengsten in 2003 worden begroot op 209 miljoen euro en de kosten op 203 miljoen euro. Dat levert een bedrijfsresultaat op voor 2003 van bijna 7 miljoen euro.

Eén tarievensysteem
Een belangrijk onderdeel van het FloraHolland Jaarplan 2003 zijn de aanvoerderstarieven die in een gewijzigd systeem komen. Aanleiding is de fusie die per 1 januari van dit jaar een feit werd en de behoefte van de leden om te komen tot een aangepast systeem voor alle FloraHolland vestigingen. Het huidige tarievensysteem zal, als de leden in december a.s. instemmen, worden aangepast. Het kostenmaker=kostendragerprincipe wordt daarbij verder doorgevoerd, waardoor de provisie naar 2,9 procent daalt en de inkomsten uit heffingen en contributie stijgen. De contributie wordt verhoogd naar
1.250 euro. Voor de kleinere aanvoerders geldt een 'kortingsregeling'. De partij- en stapelwagenheffing stijgen en zijn per vestiging verschillend.
Tijdens de Kringavonden, die in november en december plaatshebben in alle regio's, staat dit voorstel en het Jaarplan op de agenda. In december stemmen de leden over het tarievenvoorstel tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Forse investeringen
FloraHolland presenteert tijdens de Kringavonden voor de leden een ambitieus Jaarplan 2003. Alle vijf vestigingen van FloraHolland zijn vitale marktplaatsen en worden als zodanig uitgebouwd. Op stapel staande projecten zijn bijvoorbeeld op de vestiging Naaldwijk de uitbreiding Trade Park Westland en de ontwikkeling van het nieuwe distributie- en informatiesysteem dat in 2004 tot een complete vernieuwing van het distributieproces moet leiden. In 2003 start in Rijnsburg het nieuwbouwproject 'Logistiek Plan Rijnsburg'. Dit voorziet in een uitbreiding van 12000 m2 voor de logistieke verwerking van de groeiende aanvoer en biedt op termijn mogelijkheden voor mechanisering van het logistieke proces. In de vestigingen Bleiswijk en ZON worden in 2003 in nieuwe cash-and-carrycentra geïnvesteerd. In ZON wordt tevens de mijnzaal gerenoveerd.
In Eelde wordt in 2003 het nieuwe kantoor van Groen Groep Eelde geopend en het verwerkingsgebied voor handelaren uitgebreid. Andere projecten zijn een uniform KOA, de verbreding van Zelfkeur 2000 en FlorEcom, invoering van de erkenningsregeling Florimark Productie, het gebruik van de Elektronische Aanvoerbrief door alle aanvoerders en de beschikbaarheid van de nieuwe dienst EABel.
Harmonisatie van de verschillende CAO's en pensioenen zal ook in 2003 zijn beslag krijgen, zo luidt de verwachting.
Met alle investeringen is een bedrag van 55 miljoen euro gemoeid. Gezien de problematiek rondom de stapelwagens zal in 2003 veel energie worden gestoken in het beheer daarvan en zal tevens worden vastgesteld op welk moment de FloraHolland stapelwagen haar intrede zal doen bij vestiging Rijnsburg. Daarnaast wordt gewerkt aan de introductie van een nieuwe aanvoerbrief en het gebruik van één administratienummer voor alle vestigingen.