Gemeente Velsen

Velsen, 11 november 2002

Aanleg natuurlijke oever langs Rietkamp in Velserbroek

Onlangs is ingenieursbureau Oranjewoud, in opdracht van de gemeente Velsen, gestart met voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van een natuurlijke oever langs Rietkamp in Velserbroek. Aan de waterkant van Rietkamp zijn in de loop van de jaren gaten ontstaan, vlak achter de beschoeiing. De grond spoelt weg, waardoor de gaten steeds groter worden. Door het hoge gras zijn de gaten vaak niet goed zichtbaar, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

De gemeente Velsen wil dit probleem oplossen door de oever te veranderen. Het talud naar het water wordt afgevlakt, waardoor een geleidelijker overgang naar het water ontstaat. Daarna wordt er een aantrekkelijke, natuurlijke oeverbeplanting aangebracht. De wortels van deze beplanting zorgen ervoor dat er geen gaten meer ontstaan. Voor de bewoners betekent dit een veiliger slootkant en een veel aantrekkelijker beeld. Er wordt gezorgd voor voldoende mogelijkheden om bij het water te kunnen komen.

De voorbereidende werkzaamheden bestaan onder andere uit het onder waterdrukken van de bestaande beschoeiing en afgraven van het talud. In het voorjaar kan dan nieuwe oeverbeplanting worden geplant. De vrijgekomen grond wordt verwerk langs de zuidoostkant van het Vestingpad. Hiervoor is onderwater een beschoeiing aangebracht. Op de locatie van het Vestingpad wordt in het voorjaar een rietbeplanting aangebracht. Langs het pad wordt een oevervoorziening van boomstammen aangelegd.