Gemeente Velsen

Velsen, 11 november 2002

Samenwerking gemeenten Velsen en Uitgeest bij uitvoering Abw

De gemeente Uitgeest heeft de gemeente Velsen verzocht om de administratie van uitkeringen en debiteuren in het kader van de uitvoering van de Algemene bijstandswet en verwante regelingen uit te gaan voeren. Hierdoor hoopt Uitgeest de continuïteit en de kwaliteit van de uitvoering te kunnen waarborgen en te verbeteren. Dit verzoek past in het proces van de steeds verdergaande samenwerking in de regio op het terrein van de uitvoering van de bovengenoemde wetten en regelingen. De samenwerking betreft niet de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG).

In de afgelopen jaren werd door de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest op tal van onderdelen al samengewerkt. Zo is het beleid in het kader van de bijzondere bijstand en het toeslagen en verlagingbeleid al enkele jaren op elkaar afgestemd. In 2001 werd een gezamenlijk fraudebeleidsplan vastgesteld. Ook op het terrein van activering en uitstroom wordt steeds meer samengewerkt. Dit kan worden geplaatst in het licht van de ontwikkeling dat steeds meer gemeenten samenwerkingsverbanden aangaan voor wat betreft de uitvoering van de sociale dienstverlening. In eerste instantie gebeurt dit mom de continuïteit en de kwaliteit van de uitvoering te waarborgen, maar daarnaast speelt daarbij ook kostenbesparing een rol.

Zeker op het terrein van automatisering is het aannemelijk dat samenwerking tot kostenbesparing kan leiden. Zo is het onderhoud van de systemen (applicatie-, systeem- en netwerkbeheer) goedkoper, omdat deze taak wordt uitgevoerd met een bepaalde formatie die niet samenhangt met de schaal. Grotere gemeenten kunnen financieel voordeel behalen door schaalvergroting. Voor hen ligt het voordeel meer in de mogelijkheid tot kostenreductie dan in het verlagen van de kwetsbaarheid, waar het de kleinere gemeenten vooral om te doen is. Het voordeel van de grotere gemeenten is dat zij hun specialismen, de aanwezige kennis, de opgebouwde infrastructuur en ontwikkelde producten kunnen inzetten voor een groter werkgebied. Daarbij worden vooral de personele kosten gespreid.

De samenwerking met Uitgeest is contractueel vastgelegd met als belangrijkste punten het feit dat de gemeente Uitgeest volledig verantwoordelijk is voor de beslissingen op aanvragen, de betalingen, het eigen beleid en het klantencontact. De gemeente Velsen fungeert puur als de instantie die de gegevens verwerkt en de output verzorgt, mede op basis waarvan Uitgeest de eigen taakstelling kan vervullen. Bij dit alles is beveiliging van gegevens van de klanten een belangrijk uitgangspunt geweest.

Periodiek wordt de samenwerking getoetst aan de gemaakte afspraken. Verdere uitbreiding van de samenwerking is daarbij niet uit te sluiten.