Ingezonden persbericht

Documentaire Informatie Vernieuwing op het internet

AMSTERDAM, 20021111 -- Sinds begin november 2002 is www.digidiv.nl in de lucht, een initiatief van het Gemeentearchief Amsterdam. Het is een informatieve website die de DIV medewerker (Documentaire Informatie Voorziening) terzijde staat in het vak. Op de website vindt u de nieuwste artikelen en handreikingen (en meer!) over het vakgebied.

Het zijn roerige tijden voor de DIV medewerker. De omslag van papier naar digitaal is in volle gang en ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Dit vraagt om nieuwe kennis en een nieuwe aanpak. Actuele informatie is onontbeerlijk. Digidiv wil een bescheiden naslagwerk zijn voor de Documentaire Informatie Voorziening.

In eerste instantie is Digidiv opgezet voor DIV medewerkers van diensten en bedrijven van de gemeente Amsterdam. Zo biedt de site een overzicht van de documentaire informatiesystemen die door Amsterdamse collega's worden gebruikt. Waarom immers steeds het wiel opnieuw uitvinden?

Maar de site bevat interessante informatie voor medewerkers bij alle overheden. Bijvoorbeeld over de veranderingen in het DIV-vak en hoe daar (organisatorisch) mee om te gaan, hoe wordt er gedacht over e-government of zijn er landelijke initiatieven op dit gebied? Ook de meer 'toegepaste' onderwerpen komen aan de orde, zoals het archiveren van e-mail, omgang met archieven van medewerkers op de eigen schijf en de stand van zaken in het digitaliseringproject van Bouw- en Woningdossiers.

Initiatiefnemer Carolien Schönfeld van Gemeentearchief Amsterdam (afdeling Verwerving en Concerndiensten) over de behoefte aan ondersteuning en informatie:

"Wij hebben veel contact met de DIV-afdelingen van de organisatieonderdelen van de gemeente Amsterdam. Steeds vaker kregen we signalen dat medewerkers grote behoefte hebben aan informatie. Veel gehoord: ´we moeten in onze positie overal een visie op hebben en daarom zijn we heel erg geïnteresseerd in de opvattingen en ervaringen van anderen. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen!'.

De website bestaat uit drie hoofdonderdelen:
DIV nu en straks, Handleidingen en Handreikingen en Ontmoetingsplaats.

In de nabije toekomst komt er een nieuwsgroep op de website waar collega's kunnen overleggen over complexe kwesties. DIGIDIV biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen, achtergrondartikelen en aanverwante zaken, maar kan ook de plek zijn waar je een vraag neerlegt, een discussie opent enz.

We nodigen u uit om www.digidiv.nl te bezoeken. Wanneer u opmerkingen heeft of materiaal gepubliceerd zou willen zien op Digidiv, horen wij dat graag.



Ingezonden persbericht