Psycho-medisch centrum Parnassia

Persbericht
---

Den Haag, vrijdag 5 november 2002

Informatiecentrum Parnassia organiseert themamaand over eerste psychoses

Het Informatiecentrum van Parnassia organiseert van 12 november tot 6 december 2002 een themamaand over eerste psychoses. Tijdens deze themamaand biedt het Informatiecentrum meer informatie over psychose aan familieleden, direct betrokkenen, scholieren en geĂŻnteresseerden.

Eerste psychose
Iemand met een psychose neemt de wereld anders waar dan anderen. Het is mogelijk dat iemand dingen hoort, ziet, voelt of ruikt die er niet zijn (hallucinaties) of gedachten heeft, die niet kloppen met de werkelijkheid (waandenkbeelden). Ook kan er sprake zijn van verwardheid en problemen met de concentratie en het geheugen. Normaal gesproken scheiden mensen informatie uit de buitenwereld automatisch in belangrijke informatie die verwerkt moet worden en onbelangrijke informatie, zoals achtergrondgeluiden en beelden. Maar mensen met een psychose kunnen deze scheidingen niet maken. Daardoor krijgen ze een overdosis aan prikkels te verwerken en raken hun hersenen overbelast. Ze zien of horen daardoor dingen die er niet zijn, terwijl die in hun beleving echt bestaan.

Het informatiecentrum
Het Informatiecentrum Parnassia is een voorziening waar iedereen terecht kan met allerlei vragen over Parnassia en de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen, de verslavingszorg en verpleeghuiszorg die Parnassia biedt. In het centrum vindt u folders, literatuurlijsten om mee te nemen en boeken ter inzage. Van 12 november tot en met 6 december is er meer informatie over Eerste psychose. Ook kan het Informatiecentrum een informatiepakket toezenden.

Spreekuur
Tijdens de themamaand is er op het Informatiecentrum een deskundige aanwezig die mensen kan informeren en adviseren hoe om te gaan met een eerst psychose. De deskundige is aanwezig in het Informatiecentrum op de Bazarstraat 1 in Den Haag op: 22 november van 10.00-12.00 uur 26 november van 14.00-16.00 uur 28 november van 14.00-16.00 uur.

Belangstellenden kunnen het spreekuur alleen op afspraak bezoeken. Men kan zich opgeven via telefoonnummer 070 - 391 79 79.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij het Informatiecentrum Parnassia
e-mail: informatiecentrum@parnassia.nl Bazarstraat 1
2518 AE Den Haag
tel.: 070 - 391 79 79 (openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur en vrijdag van 10.00-14.00 uur).

Thema-avond
Op 21 november is er een speciale voorlichtingsavond voor familieleden en direct betrokkenen over het onderwerp 'Eerste psychose'. Familieleden krijgen tijdens de avond informatie en kunnen vragen stellen. Het adres is Prinsessegracht 23, Den Haag. Aanvang vanaf 20.00 uur. De avond is geheel gratis. In de gehele omgeving is het betaald parkeren.

---


Noot voor de redactie,