Ingezonden persbericht

Persbericht

Het Grote EU-Toekomstdebat

Dinsdag 12 november 2002 / 20.00 uur / Grote Zaal - De Balie Amsterdam

Een programma van: De Balie / Alfred Mozer Stichting / Instituut voor Publiek en Politiek / Europese Culturele Stichting.

Demissionair staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicolaï zet uiteen wat zijn visie op de uitbreiding en de toekomst van Europa is. Frans Timmermans, vertegenwoordiger van de Tweede Kamer in de Europese Conventie en Lousewies van der Laan, europarlementariër, reageren hierop. Daarna is het woord aan Gerard Doornbos (voorzitter LTO), Kitty Roozemond (vice-voorzitter FNV) en Cees Oudshoorn (directeur economische zaken VNO-NCW). Wat is de opdracht die zij meegeven aan de Nederlandse demissionaire regering voor de top in Kopenhagen in december en voor het EU-voorzitterschap in 2004? Verder zullen reacties gevraagd worden van vertegenwoordigers van NGO's en de kandidaat-lidstaten.

Tijdens 'HappyChaos 2002' vroeg De Balie aan een groot aantal gasten hun mening over Europa en een advies aan de demissionair staatssecretaris voor Europese Zaken. Aan het begin van de avond verneemt u de antwoorden. En ook uw mening over de uitbreiding wordt tijdens het debat gepeild.

Achtergrond
Nog nooit stond de Europese Unie voor zulke ingrijpende besluiten als dit najaar. Op de agenda staan de uitbreiding van 15 naar 25 landen en het debat hoe de Unie na deze uitbreiding verder hervormd moet worden om niet verlamd te raken. Nog nooit waren Nederlandse regeringspartijen het zo oneens over Europese kwesties. Stond Nederland steeds bekend als een warm voorstander van de uitbreiding, de laatste maanden voor de top in Brussel leek ons land een remmende en onzekere factor te worden. De oppositie moest demissionair premier Balkenende in het Kamerdebat voorafgaand aan de top redden. Na terugkomst uit Brussel zei Balkenende dat de Nederlandse doelstellingen volledig gehaald zijn. Zalm dacht er het zijne van... De NRC meldde dat Nederland wederom het nakijken had. Ondertussen wordt er door de Europese Conventie gewerkt aan een toekomstvisie op Europa. Deelnemers aan deze Conventie verwijten Nederland een gebrek aan duidelijke visie en ambitie. Een aantijging die elke politieke partij in verkiezingstijd zal willen weerleggen. En wat te denken van de oproep van de Tweede Kamer om te onderzoeken of Nederland nog een referendum over de uitbreiding kan

Toegangsprijs: ¤ 7,50, met korting: ¤ 5,00.
Openingstijden kassa: op werkdagen van 13.00-18.00 uur of tot aanvang programma.
Telefonisch reserveren: 020 55 35 100 tijdens openingstijden tot drie kwartier voor aanvang.
De Balie / Kleine-Gartmanplantsoen 10 / 1017 RR / Amsterdam