Ingezonden persbericht

PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

Persbericht Platform 12november
t.a.v. de onderwijsredactie

Weg met de wetenschap?

Utrecht, 7 november 2002

Een spandoek met de oppervlakte van 240 vierkante meter en de tekst 'Hoger Onderwijs: Verhandel het niet', hing vandaag boven de waalbrug in Nijmegen. Dit is slechts een van de vele acties die de laatste dagen zijn georganiseerd. Door het hele land laten studenten merken dat ze de onderwijsplannen niet meer pikken. Ludieke acties worden georganiseerd van Nijmegen tot Leiden en van de UvA tot de Hanze Hogeschool. Zij vormen de opmaat voor de grote demonstratie op 12 november op het Plein in Den Haag.

Gistermiddag liep een groep 'uitgeklede' studenten in zwarte boxershorts in rouwstoet op het plein in Den Haag. In Amsterdam is beschuit met gestampte (Anijs) muisjes uitgedeeld onder het motto 'Nijs stampt ons fijn'. Een Utrechts actiecomité heeft aangevraagd om de 'Weg tót de Wetenschap' om te noemen naar 'Weg mét de wetenschap?' en in brandweerpakken geklede studenten rennen ondertussen flyerend rond in Utrecht, in een poging het Hoger Onderwijs te redden.

Al weken worden er lokaal kleine acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de enorme bezuinigingen op het Hoger Onderwijs. En met succes! Al 125 organisaties, waaronder de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), hebben tot nu toe het manifest ondertekend. De website
http://www.12november.nl is al meer dan 24.000 keer bezocht. Ook de VSNU, HBO-raad en de onderwijsbonden staan sympathiek tegenover de actie. Vrijwel alle collegebesturen van Hogescholen en Universiteiten helpen de studenten met de organisatie van de manifestatie. In Leiden, Maastricht, Tilburg, Enschede, Utrecht en Wageningen zijn bussen geregeld waarmee de studenten naar Den Haag zullen afreizen.

Dat acties hard nodig zijn, heeft demissionair Staatssecretaris Nijs deze week laten merken. Door de bezuinigingen zullen tweede en derde studies in de toekomst niet meer bekostigd worden, net als de studies voor mensen boven de dertig. Woordvoerder Tamira Combrink 'De bezuinigingen raken de student direct. Niet alleen de kwaliteit van het onderwijs wordt aangetast; ook de leerrechten van de student worden ingeperkt'.



Ingezonden persbericht