Socialistische Partij

Open brief aan Deetman vanwege demonstratieverbod

11-11-2002 * Burgemeester Deetman van Den Haag heeft de grote studentendemonstratie op 12 november in Den Haag verboden. De organisatie is nu uitgeweken naar Amsterdam, maar over de gang van zaken stuurde onder anderen Fenna Vergeer van de SP Tweede-Kamerfractie een open brief aan de burgemeester.

Geachte heer Deetman,

Met deze brief willen wij te kennen geven dat wij het oneens zijn met het feit dat u de studentendemonstratie op 12 november verbiedt. Wij accepteren dat er redenen zijn om demonstraties af te wijzen vanwege de openbare orde of anderszins, maar dat neemt niet weg dat u volgens ons meer had kunnen meedenken over een oplossing, bijvoorbeeld met betrekking tot de locatie.
Op grond van uw brede ervaring had u naar onze mening kunnen inschatten dat demonstraties over actuele onderwerpen groter kunnen worden dan aanvankelijk was ingeschat. U had volgens ons dan ook een alternatief kunnen bieden op de dag zelf, omdat het tijdstip onlosmakelijk verbonden is met de behandeling van de onderwijsbegroting. De demonstratie uitstellen was daarom geen optie.

Ondanks informeel overleg met uw positief ingestelde politieapparaat over verplaatsing van de demonstratie naar het Zuiderpark, wilde u niet op korte termijn instemmen met dat voorstel. Uitsluitsel pas op maandag 11 november, zou volgens ons te laat zijn. Het risico dat de volgende dag veel studenten alsnog naar het Plein zouden gaan, was daarvoor te groot.

Met uw verbod op deze demonstratie laat u weinig ruimte over voor mensen om een fundamenteel recht uit te oefenen, namelijk het recht om te demonstreren. Van u als voormalig minister van onderwijs, hadden wij meer verwacht.

Met vriendelijke groet,

Fenna Vergeer-Mudde
Tweede-Kamerlid SP

Ingrid Gyömörei
Gemeenteraadslid SP

Tamira Kombrink
Woordvoerder Platform 12 november

www.12november.nl