Katholieke Universiteit Nijmegen

De 7de Stapleford Conferentie
Conferentie over verantwoord afkicken
Van 12-15 november zijn Internationale wetenschappers op het gebied van verslavingszorg bijeen te Nijmegen. Zij zullen de nieuwste inzichten uitwisselen op het gebied van het stoppen met gebruik van psychoactieve stoffen en het voorkomen van terugval in gebruik. De conferentie wordt georganiseerd door Novadic, netwerk voor verslavingszorg, het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA), de Brugmann Universiteit van Brussel en de Stapleford Trust in London.

De laatste tijd wordt er in Nederland weer meer aandacht besteed aan het bieden van mogelijkheden voor het stoppen van gebruik van verslavingsmiddelen. Soms wordt ook gesproken over de mogelijkheid van gedwongen afkicken. In deze conferentie gaat het niet om de voors en tegens van zo´n gedwongen aanpak, maar over verantwoorde methoden van stoppen met gebruik en het voorkomen van terugval. De nadruk ligt daarbij op nieuwe farmacologische middelen. De aanpak moet gezien worden in de bredere context van verslaving waarin ook psychosociale en maatschappelijke aspecten een rol spelen.

Implantatie van naltrexon
Bij het stoppen en het voorkomen van terugval wordt met succes de stof naltrexon gebruikt. In het buitenland worden bij de terugvalpreventie goede resultaten geboekt met de toediening van deze stof in de vorm van een implantatie. In Nederland is een dergelijke toedieningsvorm nog niet beschikbaar. Tijdens de conferentie zullen de resultaten van internationaal onderzoek op dit gebied worden gepresenteerd.

Vaccin tegen cocaïne afhankelijkheid
Onlangs bleek dat er een aanzienlijke toename is van het gebruik van cocaïne in ons land. Effectieve manieren om afhankelijkheid van deze stof te behandelen zijn er niet of nauwelijks. Tijdens de conferentie zullen de resultaten worden besproken van een vaccin tegen cocaïne afhankelijkheid en van een psychosociale methode die terugval kan verminderen, de zogenaamde Community Reinforcement Approach (CRA).

NISPA
NISPA richt zich op onderzoek op het terrein van verslaving en verslavingszorg en integreert zorgontwikkeling, onderwijs en onderzoek door het bijeen brengen van de beste kwaliteiten van wetenschap en praktijk. De resultaten van deze integratie komen ten goede aan de patiënten, verslavingszorg en de wetenschap. De KU Nijmegen neemt deel in NISPA via het onlangs gestarte Academisch Centrum voor Sociale Wetenschappen en via de inbreng van de afdeling psychiatrie van de medische faculteit. Novadic, TACTUS, De Grift en Paschalis zijn de vier verslavingszorginstellingen die borg staan voor de professionele inbreng uit de praktijk.

Afkicken onder narcose

NISPA is betrokken bij een groot Nederlands onderzoek naar verantwoord en snel stoppen met het gebruik van psychoactieve stoffen. De eerste resultaten van dit onderzoek, dat bekend is als `Afkicken onder narcose', laten zien dat er geen rationele argumenten zijn om narcose te blijven gebruiken bij het stoppen met het gebruik van opiaten. Narcose voegt niets toe aan de effectiviteit, de beleefde onthoudingsverschijnselen, de zucht naar opiaten en de kwaliteit van leven, maar kost wel 2000 euro meer.

11-11-2002