Sociale Verzekeringsbank

SOCIALE VERZEKERINGSBANK


SVB adviseert AOW-premie te verhogen

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft afgelopen week de oktobernota over de financiering van het AOW-pensioen, de
Anw-nabestaandenuitkering en Kinderbijslag gepubliceerd. Drie maal per jaar verschijnt een dergelijke nota. Doel van de oktobernota is demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), het ministerie van SZW en andere organisaties te informeren over de financiële prognose voor de AOW, de Anw en de kinderbijslag over 2003.

Uit de nota blijkt dat eind 2002 het AOW-fonds uitkomt op een tekort van 0,8 miljard euro. Dit tekort kan oplopen tot 2,3 miljard euro eind 2003.
Nu betaalt iedere werkende Nederlander 17,9 procent AOW-premie over de eerste twee belastingschijven van zijn inkomen. Om het tekort weg te werken, adviseert de SVB de AOW-premie te verhogen tot het wettelijk maximum van 18,25 procent. Daarnaast zou 1,5 miljard euro uit de algemene middelen moeten worden bijgedragen. Het tekort in het fonds heeft geen gevolgen voor de betaling van de AOW-uitkeringen.

De SVB is verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende regelingen in sociale zekerheid. De organisatie voert onder meer de AOW, de Anw, de kinderbijslag en het Persoonsgebonden Budget uit voor klanten in binnen- en buitenland. In 2001 keerde de SVB circa 25 miljard euro uit aan ruim 4,5 miljoen klanten. Bijna 2,4 miljoen daarvan zijn AOW-klanten.

Noot voor de redactie,