CBS

Groter omzetvolume detailhandel

In het derde kwartaal van 2002 is het omzetvolume van de detailhandel 0,8 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Dit is tot nu toe de hoogste kwartaalgroei van 2002. In het tweede kwartaal groeide het omzetvolume slechts met 0,1 procent, terwijl er in het eerste kwartaal zelfs sprake was van een volumedaling van 1,1 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2001. Winkelen is in het derde kwartaal ruim 3 procent duurder en de geldomzet is bijna 4 procent hoger uitgekomen dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.

Consument winkelt voor bijna 20 miljard euro
In het derde kwartaal heeft de consument voor bijna 20 miljard euro bij de detailhandel besteed. Dit is ruim 2 800 euro per huishouden. Bijna tweederde van dit bedrag (1 750 euro) is besteed in de non-foodbranches.

Omzetvolume non-food onveranderd
In het derde kwartaal van 2002 is het omzetvolume in de non-food sector gelijk aan het volume van dezelfde periode vorig jaar. De prijzen en de geldomzet zijn beide met 3 procent gestegen. Binnen de non-foodsector is de geldomzet fors gestegen bij de textielsupermarkten (ruim 12 procent) en de doe-het-zelf winkels (bijna 11 procent). Een dalende geldomzet heeft zich voorgedaan bij de winkels in woninginrichtingartikelen.

Omzetvolume voedingsmiddelensector groter
Bij de winkels in voedingsmiddelen is het omzetvolume in het derde kwartaal 2,6 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is tot nu toe de hoogste kwartaalgroei van dit jaar. In het tweede kwartaal kwam de toename uit op 2,4 procent, terwijl in het eerste kwartaal het volume daalde met 0,9 procent. In de voedingsmiddelensector zijn de prijzen in het derde kwartaal ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder. De geldomzet in deze sector is met bijna 6 procent gestegen. De supermarkten vormen veruit de grootste branche in de voedingsmiddelensector. Bij de supermarkten is de geldomzet in het derde kwartaal met bijna 7 procent gestegen. Deze stijging is groter dan die van de totale voedingsmiddelensector.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Voor het berekenen van de prijsontwikkelingen is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in koopdagen. Zo heeft september dit jaar een zaterdag minder, maar een maandag meer dan september 2001.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-230
12 november 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht