Politie Hollands Midden

Postbus 4240 · Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp · Bureau Communicatie
Telefoon (071) 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 12 november 2002
·
REGIONAAL VERKEERSHANDHAVINGSTEAM BREIDT TOEZICHT UIT
Snelheidscontroles op Vriezenweg

Met ingang van dinsdag 12 november gaat het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden regelmatig snelheidscontroles uitvoeren op de Vriezenweg in de gemeente Jacobswoude. Uit politieregistraties is bekend dat op deze 80-kilometer weg veel ongelukken gebeuren. Op andere wegen in de regio waar het team al eerder met controles begon, daalde het aantal snelheidsovertreders.

Het Regionaal Verkeershandhavingsteam (RVHT) hanteert voor de snelheidscontroles twee belangrijke uitgangspunten. De wegen waarop het team snelheidscontroles uitvoert worden geselecteerd op basis van een analyse van ongevallen. Wegen die veel ernstige ongevallen scoren komen het eerst voor controles in aanmerking. Het team kiest daarmee voor een zinnige bijdrage aan verkeersveiligheid en niet voor de grootst mogelijke productie van bekeuringen.
Het tweede uitgangspunt is dat het team nooit maar voor een bepaalde periode toezicht houdt. Als de verkeersassistenten eenmaal op een weg starten met controles, zullen ze ook blijven controleren. Een korte periode met veel controles geeft vermoedelijk een groot effect op het aantal hardrijders. Maar zo'n effect is ook weer snel verdwenen als de politie niet meer controleert. Beginnen met snelheidscontroles betekent dus ook volhouden. Alleen een eventuele infrastructurele aanpassing van de weg kan daar verandering in brengen. Wanneer de inrichting van een weg zodanig wordt aangepast dat te hard rijden simpelweg niet meer mogelijk is, pas dan kunnen controles achterwege blijven.

Het team zal voor de snelheidscontroles op de Vriezenweg gebruik maken van auto's met radarapparatuur, van laserguns en van flitspalen. Het Regionaal Verkeershandhavingsteam controleert naast de Vriezenweg ook op de N206, de Gemeneweg, de N11 en de N210.

Sinds 2000 controleert het Regionaal Verkeershandhavingsteam bestuurder in de regio op vijf speerpunten; te hard rijden, door rood rijden, het dragen van helm of gordel en het rijden onder invloed. Nog ieder jaar overlijden er in het verkeer meer dan 1000 mensen. Een veelvoud van verkeersdeelnemers raakt gewond. Soms is het gevolg blijvend letsel.
Bij veel ongevallen is de gereden snelheid of alcoholgebruik één van de bepalende factoren. Het niet dragen van de veiligheidsgordel of de brommerhelm maakt dat bij een ongeval het letsel onnodig ernstig is.

Noot voor de redactie /

Politie Hollands Midden