DIERENBESCHERMING

Tweede Kamer jaagt op vos en nieuwe Flora- en faunawet

Den Haag, 12 november 2002 - Amper 7 maanden nadat de nieuwe Flora- en faunawet in werking is getreden, dreigt de Tweede Kamer de wet aan flarden te schieten. Vandaag stemt de Kamer over een groot aantal moties over de Flora en Faunawet. Als het aan de Kamer ligt, wordt de vos weer vrij bejaagbaar, zijn het edelhert, het wilde zwijn en de kolgans weer vogelvrij en mag er volop gejaagd worden in natuurgebieden. Vlak voor de verkiezingen tracht de Kamer een controversieel onderwerp als de jacht er even door heen te schieten. De Dierenbescherming maakt zich grote zorgen.

Ruim twintig jaar is gewerkt aan de Flora- en faunawet, die 1 april jongstleden in werking is getreden. In deze wet wordt, behalve de bescherming van soorten, expliciet de erkenning van de intrinsieke waarde van dieren als uitgangspunt genoemd. Vijf diersoorten (houtduif, konijn, haas, fazant en eend) mogen nog vrij bejaagd worden. Alle andere dieren mogen slechts geschoten worden als er zwaarwegende belangen zijn én alternatieven ontbreken. Zwaarwegende belangen zijn bijvoorbeeld belangrijke landbouwschade, gevaar voor openbare veiligheid en volksgezondheid. Als er een zwaarwegend belang is én er zijn geen andere oplossingen, kan de afweging gemaakt worden om dieren te doden. Deze afweging wordt gemaakt door de provincies, die zo nodig toestemming voor het afschieten van dieren kunnen geven. Jagers vinden de wet veel te veel werk en bureaucratie en doen er alles aan om de wet nu definitief de nek om te draaien. En daarbij spannen ze de politiek voor hun jagerskarretje.

Zo wil het CDA, gesteund door een meerderheid van de Kamer, een landelijke vrijstelling voor het doden van vossen, zwarte kraaien en kauwen. Het CDA beweert dat deze dieren schade aan de landbouw en aan de flora en fauna toebrengen en dat het vogelvrij stellen van deze dieren dit probleem oplost. Over de schade die zij toebrengen ontbreken echter alle gegevens. En als ze al aantoonbare schade aanrichten, kan er bij de provincie een ontheffing worden aangevraagd om de dieren dood te schieten. Afschot van territoriale dieren als zwarte kraaien en vossen werkt juist contraproductief. Het nodigt uit tot het verschijnen van vele jonge dieren en heeft een nieuwe, dichtere bezetting van dieren tot gevolg. Onlangs is zelfs in Engeland gebleken dat het stopzetten van de vossenjacht tijdens de MKZ-crisis geleid heeft tot een drastische verlaging van het aantal vossen. De LPF gaat nog verder. Deze partij wil de plezierjacht weer toestaan op ree, edelhert, damhert, wild zwijn, grauwe gans, kolgans en smient. Verbijsterend genoeg lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer hier grotendeels mee in te stemmen. Ook natuurgebieden zijn niet langer veilig als het aan de huidige Tweede Kamer ligt. CDA, VVD, LPF, Lijst De Jong, LN en SGP pleiten voor het opheffen van het jachtverbod in beschermde natuurgebieden. De Dierenbescherming vindt dit volstrekt onaanvaardbaar. Op dit moment is het al mogelijk in deze 'beschermde' gebieden schade te bestrijden door het doden van dieren. Hier jagen voor het plezier betekent ernstige verstoring van de in het wild levende dieren en druist in tegen de Europese richtlijnen. Onvoorstelbaar dat een wet waar twintig jaar aan is gewerkt, slechts enkele maanden in werking is en pas over vijf jaar geëvalueerd zou worden, zo gemakkelijk de nek omgedraaid kan worden. En dat door een Tweede Kamer die nog slechts enkele weken te gaan heeft. Dinsdag stemt diezelfde Kamer over deze voorstellen en wordt duidelijk of de Flora- en faunawet definitief aan flarden wordt geschoten. De Dierenbescherming wacht de uitslag gespannen af.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Maaike Wermer, woordvoerder Dierenbescherming 070 314 27 38 of 06-221
053 92

12 nov 02 10:19