Gemeente Waalwijk

Eerste herdenkingspenning Waalwijk700 geslagen

Met een ferme klap van de muntmachine was het zo ver: de eerste officiële herdenkingspenning van Waalwijk700. Op vrijdag 8 november jl. werd deze eerste munt geslagen door burgemeester drs. J. de Geus in het bijzijn van muntmeester ir. M.T. Brouwer en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de Stichting Waalwijk700 en de pers. Deze handeling had plaats bij De Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, het oudste en enige nog bestaande bedrijf van Nederland. De penning werd geslagen om het zevenhonderdjarig jubileumjaar 2003 luister bij te zetten.

Op de kopzijde van de penning is het oudst bekende stadszegel (anno 1355) van Waalwijk afgebeeld. Waalwijk kreeg dit zegel destijds bij de verlening van de stadsrechten. Op de munt staat Sigillum opidi de Waelwijc te lezen. Dit is Latijn voor Stadszegel van Waalwijk. Duidelijk zijn vier leeuwen en een halve boom te herkennen. De (eiken)boom op de munt staat symbool voor rechtspraak en onwrikbare kracht. De ongekroonde leeuwen van het schild stellen het wapen van Brabant voor. De gekroonde leeuwen in het schild beelden het wapen van Limburg uit. Het waren deze leeuwen, die Hertog Jan II en zijn opvolgers in hun wapenschild droegen. Op de muntzijde van de penning staat het logo van Waalwijk700.

Nadat de eerste munt was geslagen volgde de productie van zesduizend Waalwijkse penningen. Deze munten zijn vanaf 17 december a.s. voor 2,- te koop bij de gemeentekantoren, de VVV en in de evenementenbus.