COBRA MUSEUM

'Verloren zonen' terug in Cobra Museum

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen is sinds vrijdag 8 november de trotse eigenaar van drie belangrijke schilderijen van Constant (Nieuwenhuijs). Voor de verwerving, waarmee een totaalbedrag van circa 600.000 euro gemoeid was, kreeg het museum de steun van het VSB Fonds en de Mondriaan Stichting.

Het Cobra Museum kocht het schilderij 'De redenaar' uit 1949 (65 x 80 cm), alsmede 'De rode vuist' (189 x 172 cm) en 'De hand' (114 x 146 cm) beide uit 1952. De schilderijen maakten tot voor kort deel uit van de Van Stuijvenberg verzameling, waaruit momenteel werken via de kunsthandel worden aangeboden. De drie door het museum gekochte schilderijen waren onlangs te zien tijdens de PAN, Amsterdam.

'De redenaar' uit de historische Cobrajaren staat model voor de werkwijze van Constant uit 1949. Zijn schilderijen en tekeningen zijn dan vaak agressief en uitdagend van karakter. In 1952 maakt Constant composities van grote kleurvlakken met een enkel krachtig teken, een vuist, een vlam, waaruit nog de geest van agressie en revolte spreekt uit het zogenaamde 'oorlogswerk' van de jaren 1950 en 1951. Constant vervulde een voortrekkersrol in de Cobragroep; hij is nog steeds één van de belangrijkste Nederlandse beeldend kunstenaars.

De drie Constants zijn (in schoongemaakte hoedanigheid) vanaf 25 november opnieuw in het Cobra Museum te bewonderen. Het museum stelt dan recente aanwinsten voor de eigen Cobracollectie tentoon, tegelijk met een twintigtal Cobrawerken die onlangs voor langere tijd in bruikleen werden afgestaan uit Belgisch particulier bezit.

Een foto van 'De rode vuist' is beschikbaar bij ANP fotonet en de digitale beeldbank.

Informatie: Lieke Fijen, tel. 020 5475038 en l.fijen@cobra-museum.nl

12 nov 02 10:30