D66

Geen Bielzen maar Brains

Kennisontwikkeling

Thom de Graaf

12-11-2002 - D66 poogt nieuwe aanslag op kennis-infrastructuur te voorkomen: de fractie van D66 doet een poging om een nieuwe aanslag van het CDA op de kennissamenleving te verijdelen. In een motie stelt het CDA voor om extra geld weg te halen bij kennis en wetenschappelijk onderzoek (de zgn. ICES-kiss gelden), om dit uit te geven aan infrastructurele projecten, waaronder de Hanzelijn.

Volgens D66-fractievoorzitter Thom de Graaf is het kortzichtig om na de eerdere bezuinigingen op het onderwijs nu nog meer geld weg te halen bij de kennis-infrastructuur. De Graaf: "Wat mij betreft moet Nederland een dynamische kennissamenleving zijn. D66 wil voorkomen dat de Kamer straks
kiest voor bielzen in plaats van brains."

De fractie van D66 zal uitstel vragen voor de CDA-motie. Als dat lukt, zullen de Democraten later deze week proberen vast te leggen dat de gelden waar het om gaat exclusief gebruikt mogen worden voor versterking van de kennis-infrastructuur; dus niet voor de fysieke infrastructuur.

D66 stelt een alternatieve dekking voor de Hanzelijn voor, in de vorm van uitstel van de afbouw van de Betuwelijn. Op die manier komt geld vrij voor de kennis-infrastructuur.

Thom de Graaf zal namens D66 aanwezig zijn op de studentendemonstratie op dinsdag 12 november in Amsterdam.